Szczegółowa identyfikacja procesora i porównanie

Witam

Mam dwa stare blaszaki.

Pierwszy: płyta ECS L7VMM3 z procesorem mobile AMD Athlon 4 1600+ oraz grafiką zintegrowaną.

Drugi: płyta ASRock K7S41GX z procesorem AMD Athlon XP oraz grafiką Radeon 9000.

Tego drugiego mam zamiar wykorzystywać do starych gier. Chciałbym się więc dowiedzieć czy tak dobrane podzespoły oferują największą wydajność, czy może mam coś zamienić z pierwszym (a może to pierwszy po otrzymaniu Radeona bardziej będzie się nadawał?).

Niestety po wynikach CPU-Z nie potrafię szczegółowo zidentyfikować tego Athlona XP (dokładny model), żeby go porównać z 4 1600+.

050085aca5591c92.jpg

Po taktowaniu widać że Athlon 4 jest szybszy, ale to wszystko? Są jakieś inne możliwości?

Pozdrawiam.

Ten drugi athlon jest spowolniony wedle tej listy http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AM … processors nie ma athlona xp na jądrze throgubred o taktowaniu 1100MHz, musisz podnieść fsb w biosie, albo mnożnik podnieść.

Ten drugi oczywiście lepszy a dokładnie to AthlonXP1700+ tyle że źle ustawiony, kolega wyżej napisał dlaczego. Ustaw mu w BIOSie poprawnie FSB Frequency na 133 gdyż jest to jego standardowe taktowanie szyny, gdyby nie dało się tego zmienić z poziomu BIOSa, szukaj zworki na płycie głównej, zazwyczaj w pobliżu procesora. Dodatkowo ustaw mnożnik na x12.5 (maksymalne ustawienie na które pozwoli procesor bez zabaw z “mod`owaniem drutem”) zyskasz darmowy przyrost wydajności (w przeciwieństwie do Celofanów nie są to puste megaherce), pójdzie na wyższym taktowaniu od ręki bo ten procesor ma odblokowany mnożnik (bez obaw jest to bezpieczne i nie spowoduje żadnych problemów, a temperatura wzrośnie nieznacznie, u mnie działał tak latami). Ten pierwszy to śmieć, żadne możliwości podkręcania do tego grzeje się jak diabli (przy słabym chłodzeniu robi jaja), nie przyda ci się do niczego.

igrek, chyba masz rację. Bus Speed powinno być na 133MHz, a nie na 100MHz. To powinno podnieść częstotliwość taktowania do prawidłowej 1466 MHz. A jest to model Athlon XP 1700+.

Kolega powyżej mnie uprzedził:)

Panowie, wielkie dzięki za info.

W BIOS’ie jest możliwość zwiększenia jedynie “CPU Host Frequency” (aktualnie 100MHz). Po wejściu na tą wartość wyświetla się komunikat:

"! !!

Na tym Asrocku wszystko ustawiasz zworkami.

Co do ustawinia FSB ściagnij ten manual: http://europe.asrock.com/downloadsite/m … 7S41GX.pdf

Na rysunku ogólnym, strona 8, masz pokazane gdzie znajdują się jumpery FSB (element 27 obok chipsetu).

Na stronie 14 masz rysunek jak ustawić zworki (zacienione pola to zworka), patrz ten dla twojego modelu płyty.

Mnożnik ustawiasz zworkami (element 30). Na stronie 15 masz przykłady ustawień dla danych mnożników.

p.s. ludziska czytajcie manuale, bo nie gryzą

No, mnożnika teraz nie podniosę bo jeszcze nie mam tych złączek :frowning:

To te FSB mam ustawić na ile? W manualu jest do wyboru na 200, 266, 333 MHz (a wcześniej pisaliście że 133)?

133 nominalnie = 266 efektywnie

Ok, dzięki :slight_smile:

Dodane 07.04.2012 (So) 12:55

Teraz już jest 1.48 GHz :smiley:

Jeszcze muszę skombinować te złączki żeby zwiększyć mnożnik :slight_smile: