Witam. niedawno podczas zabawy mój 3,5 miesięczny owczarek złamał sobie górny kieł. Czy ten ząb mu jeszcze odrośnie?
Google naprawde nie gryzie jak ten szczeniak
Nie wiem skąd ten cytat pochodzi, lecz jest bardzo odkrywczy: psie zęby mleczne wypadają u psów :o Już myślałem, że u kotów
To samo co powyżej google nie gryzie.
I może odkryć jeszcze przed Tobą wiele jeszcze ciekawszych rzeczy
Pojęcia nie mam. W kulturze anglosaskiej wypadnięty ząb należy trzymać pod poduszką, żeby raczył odrosnąć. Ale ten owczarek może być niemiecki, a co gorsza nie mieć poduszki. No nie wiem, wszytko wskazuje na to, że już szczerbatym będzie.
jak mój kot miał pare miesięcy to też mu kiełki wypadały fajnie wyglądał z jednym ale potem mu wyrosły stałe, wiele od zwierząt sie nie rożnimy pod względem fizjonomi czy reakcji organizmu
wkońcu ssak to ssak
jak nam wypadaja zeby jak jesteśmy mali to każdemu innemu ssakowi jak mniemam też -logika
Młody pies gubi zęby,coś jak małe dziecko,też ma zęby mleczne,te wypadają i wyrastają stałe,proces zmiany uzębienia może trwać nawet 12 miesięcy - tak znalazłem przez Google
http://sheila-retriever.blog.onet.pl/20 … szczeniat/
Nowe stałe zęby są silniejsze,zobaczysz,że pies pewnie gryzie,czy trzyma przedmioty i nie tak łatwo mu je wyrwać
Oj gryzie, gryzie - inaczej by sobie nie połamał.
Ja tu nie piszę o naturalnym wypadaniu zębów tylko złamaniu kła. Pies w trakcie zabawy ułamał sobie kieł i nie ciekawie to wygląda. Wystaje tylko szczątka zęba ponad dziąsło. Skoro i tak by wypadł to nie ma problemu. Bardziej martwi mnie to czy istnieje możliwość czy mógł naruszyć sobie coś u nasady zęba…
I czego ty oczekujesz od internetowego forum o programach? Że potęga internetu odpowie na twoje rozterki? Nawet zdjęcia nie wrzuciłeś. Złamał, się trochę wystaje, trochę nie i temu podobne ogólniki.
Ale chcesz, masz diagnozę: Idź ze zwierzem do weterynarza.
Hmm…Na przykład tego, że ktoś miał podobny przypadek?
Jeśli coś zostało,to zostaje tylko vet
Jak szczeniak ma 3 miesiące to jest najprawdopodobniej ząb mleczny który wypadnie i na jego miejsce wyrośnie stały.