Szkodliwe reklamy na portalu

Na portalu już od jakiegoś czasu pokazują się reklamy mające na celu naciągnąć użytkowników urządzeń mobilnych na kosztowne SMSy czy nikomu z redakcji to nie przeszkadza ? Bo jak dotąd nie ma żadnej reakcji…

Właśnie też tego doświadczyłem,a już myślałem ,że na fonie mi coś siedzi :smiley: możliwe że to celowe działanie względem użytkowników DP,bo wątpię aby ktoś zhakował stronę :smiley:

Oni nie mają wpływu jakie reklamy się wyświetlają.

Przecież to zwykła reklama (nawet podpisana) których jest pełno na każdej możliwej stronie gdzie reklamy są udostępniane przez google. Dodam tylko że na telefonie bez root’a nie da się faktycznie zainstalować wirusa w systemie.

Nie. To jest wprowadzanie użytkownika w błąd, a na to porządna strona nie powinna sobie pozwalać. Mnie jako czytelnika nie interesuje czy jest to z jakiejś sieci reklamowej, czy sama Królowa Elżbieta to tam wstawiła, strona dobreprogramy.pl wprowadza mnie w błąd.

Właściciel (eimi o ile się nie mylę?) powinien takie reklamy blokować, a jeśli operator sieci reklamowej nie daje takiej możliwości, zmienić operatora.

Myślisz że Twój apel coś da, bo Ty tak Twierdzisz ?. Masz przykład z asystentem pobierania. Po pretensjach userów,  co nastąpiło.  AP stał się z biegiem czasu, bardziej podstępny, inwazyjny. Że nawet doświadczeni użytkownicy jak np. Bogdan_G, wystarczyło że uruchomili AP i co się stało. Jak mają dobrą kasę w jednym i drugim przypadku, to myślisz że pójdą za głosem użytkowników. Oczywiście, fajnie by było jakby np. reklamy wprowadzające w błąd, czy naciągające. Nie pojawiały się, jak Twierdzisz na porządnej stronie. Ale czy wysłuchają ?, to może Miej nadzieję.

Dokładnie…i wszyscy o  tym wiedzą, oraz maja tego pełną świadomość…no prawie wszyscy…:slight_smile:

Mylisz się…:) 

Bardzo dobrze…tak trzymaj…skup się na zawartości przeglądanych treści…:ha,ha,ha

Komunikat informujący wprost, o i infekcji na moim telefonie, nawet poprzedzone jako reklama. I jak ktoś twierdzi że to jest zwykła reklama. To gratuluję zakwalifikowania takiej reklamy jako zwykła. Z innymi uwagami można się zgodzić, co nie znaczy, że ma być usprawiedliwieniem, a świadomością  jak to jest.

Mi też się taka pokazała … na Windows Phone :slight_smile: Docent kiedyś pisał, że mimo blokowania tego typu reklam, co jakiś czas coś przemknie niezauważone. Ja wysłałem swojego screena do administracji i czekam na odzew.

Nie, to nie jest zwykła reklama…to prymitywna marketingowa ściema dla mega naiwnych…

Śmiem twierdzić że dla mega głupich. Bo chyba nikt normalny nie wyśle sms’a premium z reklamy tylko po to żeby pozbyć się pseudo reklamy. Ale jeśli komuś przeszkadzają reklamy które wprowadzają w błąd to może niech na początku zajmą się artykułami które wprowadzają w błąd.

Ta joj! Wystarczy blokować szpiegostwo. Są aplikacje na komputery, są apki na sprzęt mobilny.

Wczoraj publikowano płacze, że Facebook traci zyski, a ogólnie, że  blokowanie reklam jest niemoralne, bo wyginie internet, a internet, to portale społecznościowe i Google.

Nie blokując reklam, tylko szkodliwe szpiegostwo, szkodliwą nawigację, malware, ochronę prywatności, szkodliwe widżety - to i tak reklamy w 96% dostają bana. Nie poznać krajobrazu po bitwie.

Google uwalnia kody wirusów w reklamach, antywirusy się na to zgodziły, bo musiały, inne korporacje reklamowe poszły śladem Google.

Niektórzy myślą, że blokując reklamy, to ich nie ma. A są. Ta joj! Wystarczy zapisać stronę DP do PDF, - zapisuje się z reklamami - uBlock kłamie, ghostery kłamie, a pełna zawartość strony jest ukryta, ukryty nawet monit o ciasteczkach, a w PDF widać.

Czysta strona: http://prntscr.com/90026h

Screen z PDF: http://prntscr.com/9002hm

Niomba na tym polega, że na FB zrobić PDF, to nie ma reklamy, jak się blokuje. Na Twitterze nie ma, a na DP jest!

No i bomba. Nasi umieją, podprogowo działają, cy-cuś…

Może nie ma tego jeszcze na DP. Ale nie trzeba wysyłać sms premium, żeby dostać podwyższony rachunek.

http://technowinki.onet.pl/biznes-i-finanse/niechciane-sms-y-jak-z-nich-zrezygnowac/fh2dfz

oraz link który podał Miszkurka200 http://niebezpiecznik.pl/post/korzystasz-z-internetu-mobilnego-uwazaj-na-wap-billing-zwykle-klikniecie-w-link-na-stronie-www-moze-nabic-ci-wysoki-rachunek/

Czyli nie wysyłanie sms premium nie jest gwarancją, że się nie wpadnie, przez przypadkowe kliknięcie, o zgroza które jedno wystarczy.

Mówienie, że artykuły z linków wprowadzają w błąd, pomimo potwierdzenia przez użytkowników. Pozostawię bez komentarza

Oby nie pojawiło się takie coś na DP.

Nie to nie jest reklama wprowadzenie użytkownika  błąd + małe literki "reklama nie jest wporzo.Gdyby było odwrotnie tzn.obszar reklamy taki jak rozmiar info że to reklama to OK mogło by być do zaakceptowania.

Idąc twoim tokiem rozumowania można zbluzgać każdego z imienia i nazwiska i dopisać małymi literkami reklama.

Litery są tak samo dużej jak wszędzie indziej. A mój tok rozumowania ma się nijak do twojego przykładu. Za to idąc twoim tokiem rozumowania wszystkie reklamy banków operatorów GSM itd. są nielegalne bo dodatkowe informacje są napisane drobnym drukiem.

A może zamiast płakać tutaj, następnym razem po prostu wyślecie informację o fakcie wyświetlania takiej “reklamy” komuś z redakcji?

Jest Zgłoś program. Jest Zgłoś post. Nieźle by było, gdyby było - Zgłoś problem i okienko uzasadnienia zgłoszenia. Taki przycisk pod paskiem narzędzi na DP. Bo to nie tylko może być URL szkodliwej reklamy, ale i inne błędy wyświetlania portalu, czy występy non grata.

Szukać adresata wśród moderatorów, adminów, czy współpracowników portalu?

Ostatnio zgłosiłem bulida Firefoxa, że angielska wersja. Zaraz był FF43.0.1 PL. Nie było po co pisać postów, czy do “kogosza”.

http://www.dobreprogramy.pl/OPortalu.html

Naprawdę nie było do kogo pisać ??

Jak sprawa redakcyjna, to po co wywoływać po nazwisku? Zgłaszam i tyle. Ani nie wiem, kto załatwi, ale liczy się funkcjonalność portalu. Ani ma mnie nie interesić, kto gania, czy kogo ganiają w sprawie. Po co zaraz mail? Mam się poczuć docentnięty, czy wyliskowany? Starego człowieka nie lubią.

To inna sprawa. powiedzmy, że do konkretnego człowieka wyślę maila w sprawie jakiejś reklamy. No i zamiast tej, zobaczę gorszą. To mam mu w temacie na forum zaraz mieszać beton na buty? To nie ma sensu. Będzie normalność, to w szczegółach nie popada żabami.

Nie kryguj się tak :stuck_out_tongue: Ja piszę i im marudzę o każdą pierdołę. Bo jakoś nie lubię IPB :wink:

I odpowiadają :smiley: