Szkody narobione przez Adwcleaner


(Monifoto) #1

Słuchajcie, od wczoraj obserwuję na kompie, że otwierają mi się w Chrome nowe okna z reklamami - jakieś gry itp. Nie wiem skąd to cholerstwo się wzięło, zazwyczaj mam dość czysty komputer (zabezpieczony wszystkim co się da). Musiało się zainstalować z jakimś programem.

 

W każdym razie.. przeskanowałam SpyBotem, nic nie znalazło, przeskanowałam hitManem Pro, też nic nie znalazło. No to doczytałam się, że Adwcleaner jest dobry. Przeskanowałam, usunęłam wszystko co znalazł i kazał zrestartować kompa. Po restarcie się zaczęło.. System się bardzo długo uruchamiał, od momentu zalogowania miałam czarny ekran więc eksplorer musiałam wymusić siłą. Ja się patrze, a tu nie ma netu, system coś ćwierka że niezabezpieczony i jakieś błędy wyskakują. Myślę sobie: dobra, może przy tym czyszczeniu jakieś pliki się pousuwały. No to zrobiłam przywracanie systemu na dzień wcześniej. Po tym wszystkim wydaje się, że system chodzi dobrze, ale .. internetu nie ma dalej. Pomocy :confused: Co narobiłam ?


(Atis) #2

Tyle tekstu i żadnych wartościowych informacji.

Na forum komputerowym piszesz o ćwierkaniu i jakiś błędach.

Radzę zacząć od przeczytania tematu Nowy log obowiązkowy.


(Monifoto) #3

Wybacz :slight_smile:

 

Z wartościowych informacji: router na 100% działa, siedzę teraz na drugim kompie, który korzysta z tego samego WIFI. Jak już wspomniałam wcześniej, jeszcze rano wszystko normalnie działało, dopiero po tej akcji z Adwcleanerem się posypało.

 

Nie mam żadnych żółtych ikonek w Menedżerze urządzeń, wszystko wydaje się ok, próbowałam też sprawdzić, czy może sterowniki się uszkodziły, ale komunikat odpowiada, że wszystko jest dobrze.

 

Logu nie wkleję, ponieważ po przywróceniu systemu, programu już nie ma na dysku, a nie mam netu by ściągnąć. Jeśli to jest bardzo ważne, to przerzucę z drugiego kompa.

 

Bardziej liczyłam na podpowiedź, czy musze faktycznie robić to skanowanie Adwcleanerem, skoro posypał mi system, czy możecie doradzić jakiś inny program ?


(Atis) #4

Nikt nie napisał, że masz ponownie używać AdwCleaner. Nikt nie prosił o log z AdwCleaner.

Skoro masz dostęp do internetu to możesz zamieścić wymagane logi.

Nie masz pewności który program uszkodził system, bo mógł zostać uszkodzony wcześniej, a usterka ujawniła się dopiero po restarcie zalecanym przez AdwCleaner.


(Monifoto) #5

Logi wklejone


(rycerz2000) #6

Według mnie trochę za dużo paniki. 

 

Stwierdzenie słuszne też uważam że to się zainstalowało z innym programem. Miałem to samo. Po zainstalowaniu jakiegoś programu (nie pamiętam już jakiego) zaczęły mi się otwierać okna, karty z reklamami (tak jak Tobie w Chrome). Przeszukałem rozszerzenia przeglądarki, szukałem w google i nic na ten temat. Po jakimś czasie zorientowałem się że to mogło się zainstalować razem z programem. Przeszukałem listę zainstalowanych programów patrząc na datę instalacji. Szukałem zainstalowanych mniej więcej wtedy kiedy zaczęły się reklamy. Znalazłem coś co nie było programem który pobierałem ale najwyraźniej było, jakimś dodatkiem do przeglądarki zainstalowanych nieświadomie razem z programem. Odinstalowałem i reklamy przestały się pojawiać. Co teraz masz robić to Ci nie powiem bo na tym się nie znam ale to jak ja rozwiązałem ten program możesz potraktować jako radę na przyszłość.  :wink:  I może komuś innemu się przyda.  :smiley:


(Monifoto) #7

 

To to ja zrobiłam w pierwszej kolejności wczoraj :smiley: Ale nie znalazłam nic dziwnego w nowych programach


(rycerz2000) #8

A jak rozszerzenia przeglądarki?


(Monifoto) #9

Tzn. o co dokładnie pytasz? O narzędzia jakie są uruchomione w przeglądarce? Nic podejrzanego, aplikacje które znam


(Atis) #10

Nie wiadomo jaka jest przyczyna problemu.

Dlaczego nadal nie odinstalowałaś tego przestarzałego programu o nazwie Spybot?

Wklej do systemowego notatnika i zapisz jako plik tekstowy o nazwie fixlist :

HKU\S-1-5-21-3865339166-712593939-1995700252-1000\...\Run: [SpybotSD TeaTimer] => C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe [2260480 2009-03-05] (Safer-Networking Ltd.)
URLSearchHook: HKLM - (No Name) - {bf7380fa-e3b4-4db2-af3e-9d8783a45bfc} - No File
SearchScopes: HKLM - DefaultScope {afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b} URL = http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?q={searchTerms}&SearchSource=4&ctid=CT1055551
SearchScopes: HKLM - {afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b} URL = http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?q={searchTerms}&SearchSource=4&ctid=CT1055551
SearchScopes: HKCU - {E833B25D-F873-4359-917C-BE49DE6776AB} URL = http://www.mysigwich.com/?q={searchTerms}
BHO: Spybot-S&D IE Protection -> {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} -> C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll (Safer Networking Limited)
DPF: {E2883E8F-472F-4FB0-9522-AC9BF37916A7} http://platformdl.adobe.com/NOS/getPlusPlus/1.6/gp.cab
Hosts:
FF SearchPlugin: C:\Users\moni\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\3b2z8gp5.default\searchplugins\aol-search.xml
FF Extension: No Name - C:\Users\moni\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\3b2z8gp5.default\Extensions\engine@conduit.com [2011-05-17]
FF Extension: No Name - C:\Users\moni\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\3b2z8gp5.default\Extensions\{0b38152b-1b20-484d-a11f-5e04a9b0661f} [2013-04-12]
R2 SBSDWSCService; C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDWinSec.exe [1153368 2009-01-26] (Safer Networking Ltd.)
R1 06525071; C:\Windows\System32\DRIVERS\06525071.sys [128016 2009-09-25] (Kaspersky Lab)
R0 06525072; C:\Windows\System32\DRIVERS\06525072.sys [37392 2009-10-22] (Kaspersky Lab)
S3 catchme; \??\C:\Users\moni\AppData\Local\Temp\catchme.sys [X]
S3 ewusbnet; system32\DRIVERS\ewusbnet.sys [X]
S3 ew_hwusbdev; system32\DRIVERS\ew_hwusbdev.sys [X]
S3 huawei_enumerator; system32\DRIVERS\ew_jubusenum.sys [X]
S3 hwdatacard; system32\DRIVERS\ewusbmdm.sys [X]
S3 hwusbfake; system32\DRIVERS\ewusbfake.sys [X]
S1 SBRE; \??\C:\Windows\system32\drivers\SBREdrv.sys [X]
Task: {41518385-7E3B-4DD3-A6E2-17B39049083B} - System32\Tasks\{27034C82-5804-4E18-B151-9348A35AA0BC} => Chrome.exe http://www.skype.com/go/downloading?source=lightinstaller&ver=6.1.0.129.272&LastError=2
CMD: del /f /s /q %TEMP%\*.*

Uruchom FRST i kliknij Fix.


(Monifoto) #11

Już odinstalowałam.

 

Poniżej log z Fixlog:

 

http://wklej.org/id/1440830/


(rycerz2000) #12

Rozszerzenia przeglądarki Google Chrome: (adres) chrome://extensions/


(Monifoto) #13

No to już napisałam wcześniej. Nic podejrzanego


(Atis) #14

@rycerz2000

Czy przeczytałeś na czym polega problem?

Problem polega na braku połączenia internetowego.

Jeżeli tego nie naprawi, to będzie musiała reinstalować system, więc śmieszne rozszerzenia nie mają żadnego znaczenia.


(Monifoto) #15

Na innym forum stwierdzono, że w logach czysto i że nie wiedzą dlaczego nie ma internetu.

 

Wklejam jeszcze zrzuty z sieci i menedżera urządzeń:

 

 

 

http://zapodaj.net/c...c5299a.jpg.html

 

http://zapodaj.net/5...389557.jpg.html


(rycerz2000) #16

No nic. Widzę że muszę zakończyć rozmowę nawet gdyby miała ona w jakiś sposób pomóc w rozwiązaniu problemu a nie zdążyłem nawet przejść na temat połączenia internetowego.  :? Przynajmniej może uniknę złości, przerywania sobie, kłótni zamiast rozwiązywania problemu itd.

Rozwiązania problemu życzę. 8)


(Monifoto) #17

Jeszcze wklejam screen z ipconfig/all

http://zapodaj.net/5fcd810a831ea.jpg.html