Szkoła średnia, co wybrać?

Witam. :smiley:

zdecydowanie teleinformatyk

Witam

Pamiętaj, że decyzja wyboru szkoły należy wyłącznie do Ciebie, musisz czuć w czym lepiej się czujesz. Warto pomyśleć o techniku budownictwa, później studia o tym kierunku oraz uprawnienia BHP.  Pomyśl także o techniku elektroniku. Po logistyce w wojsku (jeżeli Cię zatrudnią) to masz pewne dobre zarobki plus trzynastka, mundurówka, dodatki za urlop - wczasy pod gruszą itp. (szwagier pracuje więc wiem). Minusy to “wojskowe życie” i użeranie się z wojskową logiką. Po teleinformatyku + studia (programowanie, bazy danych) i możesz starać się o pracę w Grupie Allegro.

Pozdrawiam

A co Cię interesuje z tych tematów?

A moim zdaniem logistyk. 

Wcześniej byłem przekonany bardziej na teleinformatyka , chciałem się nauczyć tego co proponuje ten kierunek ale gdy coraz bliżej czas wyboru to nie wiem. Myślę że dałbym sobie radę jako logistyk i jako teleinformatyk… W sumie mam czas jeszcze do zastanowienia się od 26 maja do 23 czerwca skłąda się wnioski do szkoły . A kończył ktoś takie kierunki czy uczy się jeszcze , jak to wygląda? Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej, czytałem różne tematy na forach ale to z przed kilku lat a jak sytuacja wygląda teraz … ? :slight_smile:

Szansa że będziesz po tym pracował w wojsku jest bardzo mała. (chyba że zdasz roz. mat, roz. fiz i roz. ang by wybrać się do akademii wojskowej) Dlatego jak już to tylko teleinformatyk. Ostatnio zauważam spore zapotrzebowanie na techników mających pojęcie o budowie/działaniu sieci + znajomości administrowania nimi. 

A logistyk to logistyk. Ludzie po studiach mają problemy żeby cokolwiek w tym zawodzie znaleźć, a co dopiero ma technik powiedzieć. 

termin " służby mundurowe" nie ogranicza się tylko do wojska jak wynika z opisu zawodu na stronie szkoły w grę wchodzi policja, straż pożarna, żandarmeria, służby specjalne i ochrona dóbr prywatnych

Jak masz wtyki w rodzinie to do straży się dostaniesz. Tj. ogólnie do akademii pożarniczej po technikum. Jeśli nie masz nikogo ‘bliskiego’ to odpuść. Mówię ci to z własnego doświadczenia, szczególnie z pracy. 

Służby specjalne biorą osoby z 2letnim+ stażem w wojsku zawodowym (tak się przyjęło). W ochronie możesz być nawet po liceum. Żandarmeria wymaga bycia w aktywnej służbie wojskowej jako zawodowy(!) żołnierz (czyt. po studiach w akademii). 

Zostaje ci policja, ale tam nawet po liceum czy czymkolwiek możesz się dostać. Wystarczy przejść testy + odbyć 8 miesięczne studium.

Jako były WATowiec śmiem twierdzić że takie technika bardzo mało dają jeśli chodzi o przystosowanie do późniejszej służby. Ba, większość ma gorszy poziom od normalnych i niepotrzebnie tylko dowala zbędne godziny zajęć. Tak więc, zamiast patrzeć na technikum pod kątem służby mundurowej, patrz pod względem zawodu. Szczególnie zawodu cywilnego. (chyba że chcesz iść do akademii morskiej na oficerke. Łatwo się dostać, kasa dobra, tylko praca z dala od domu i mało na lądzie siedzisz)  

Hmm … Czyli @Kamatori polecałbyś bardziej teleinformatyka? Nawet jakby nie wyszło z tym żeby robić w służbach mundurowych to zwykły logistyk mi zostaje

Oczywiście że tak. Gdzie jako technik logistyk chcesz się zatrudnić? Przy pakowaniu paczek na poczcie? Jako magazynier? Jako kurier? No chyba że masz zamiar startować z własną firmą (mam kumpla który założył firmę kurierską. kończył technikum logistyczne, potem wybrał kierunek transport i źle mu się nie wiedzie), ale własny biznes to ciężka sprawa.

Po teleinformatyku: 

-> idziesz na programistę (i bez studiów możesz jako programista robić. dopiero jak będziesz chciał PM’em zostać to ci inżynier będzie potrzebny)

-> idziesz na sysadmina (będziesz miał pełno okazji żeby wyrobić certy z linuxa, windowsa etc.)

• możesz iść po prostu do firmy typu Teps’a i robić za technika od podłączania kabli (jak to kiedyś mówiono ‘po teleinformatyku będziesz skręcał kable’)

• możesz wyrobić licencję, zakupić sprzęt i dorywczo oferować się przy spawaniu światłowodów (rynek nie jest jeszcze przepełniony. więc łatwo się wybić z własnym biznesem)

• albo idziesz dalej na studia np. informatyka/mechatronika/automatyka/teleinformatyka etc. 

Jeśli miałbym ci coś polecić (i nie mundurowego) to idź do technikum na elektryka/elektrotechnika. Pracę zawsze dostaniesz, na studia łatwo się dostaniesz po tym i ogólnie mniej biegania i zabiegania o ‘wpis do cv’ jak u informatyka. Tylko prąd i zabawę kablami trzeba lubić. No i kasa bardzo przyzwoita. 

Dzięki za wypowiedzi @Kamatori :slight_smile: mam jakiś pogląd mniej więcej na to :slight_smile:

Chodzę na profil Technik Teleinformatyk.Mogę ci powiedzieć co najwyżej czego się nauczysz na tym profilu.

1.Matematyka i Fizyka( Tak one są zgodnie z nową podstawą programową rozszerzone na tym profilu{zazwyczaj})

2.Elektrotechnika i Elektronika(Nauczysz się podstaw Elektryki/Elektroniki)

Nie no LO odpada … Chce mieć jakiś fach w rękach i zastanawiam się nad tymi kierunkami . Jedni mówią że do wojska łatwo się dostać, drudzy że jak się nie ma kogoś z rodziny kto w tym siedzi to jest ciężko … Jestem wysportowany a wf bardzo lubię , z tym nie ma problemu tylko nie chce zmarnować 4 lat na Logistyku a później robić za kasą w biedronce czy tak jak pisał wyżej @Kamatori na poczcie .

Mi się zdaje że teleinformatyk się może przydać później … A co do logistyka to ludzie różnie mówią … :confused: jakbym musiał wybrać teraz to wybrałbym teleinformatyka ale mam jeszcze trochę czasu .

Dzięki @Mygomoku za odpowiedź :slight_smile:

Czekam na inne opinie :stuck_out_tongue:

Ważne, żebyś potem nie żałował :slight_smile: A prawda też taka, że po technikum bardzo ciężko będzie ci o prace(bez wyższego teraz trudno o zatrudnienie) :slight_smile:

po LO tym bardziej :stuck_out_tongue: Dlatego na chwilę obecna mam zamiar iść się dalej kształcić :slight_smile:

Ja na Twoim miejscu wybrałbym jednak profil logistyczny, ponieważ oprócz pracy w służbach mundurowych możesz pracować, również w innych miejscach. Magazynów w Polsce jest dużo, praktycznie w każdym większym mieście tworzy się specjalne centra logistyczne. Po teleinformatyce nic sensownego nie znajdziesz, oprócz wyżej wspomnianej pracy w TP jako monter kabli. Wydaję mi się, że jednak po logistyce na dzień dzisiejszy jednak jest więcej pracy za lepsze pieniądze.  

Ciężki wybór … ehh, nie mam pojęcia

Złożyłem papiery i jako pierwszy wybór wybrałem Teleinformatyka :slight_smile: