Szkolne prace domowe na forum

Bardzo proszę moderatorów tego forum o wyjaśnienie, dlaczego zamykane są wątki tego rodzaju: http://forum.dobreprogramy.pl/wiersz-polecen-windows-t360557.html

Wiem, że jest to ewidentna prośba o pomoc w rozwiązaniu szkolnego zadania domowego, nie wiem jednak dlaczego zamyka się te wątki. Oczywiście nie uważam takiego sposobu odrabiana lekcji za słuszny, ale zamykanie takich wątków uważam za zbyt daleko posunięto ingerencję moderatorów. Uważam to wręcz za nie poszanowanie swobody wypowiedzi i wcale nie jest wychowawcze - szczególnie, że odpowiedzi z reguły nie są bezpośrednim rozwiązaniem problemu, ale podpowiedzią bądź wskazaniem gdzie szukać.

PS

Gwoli ścisłości - ja szkołę (studia też) mam już dawno za sobą, więc nie mam w tym żadnego interesu.

Saracen , a zapoznałeś się może z regulaminem forum? Bo mam wrażenie że nie.

Możesz podać, który to punkt regulaminu masz na myśli? “1.2. e) udzielania informacji, wskazówek lub sugestii, pozwalających na oszukiwanie firm i instytucji” ?? Jeśli tak, to wielka nadinterpretacja. Bez przesady… 8)

Jeżeli ktoś miałby się czegoś z tego forum nauczyć - nawet przy odrabianiu pracy domowej - to dlaczego mu tego zabraniać. Od sprawdzania wiedzy uczniów są nauczyciele, wykładowcy.

Może ja inaczej sformułuję te pytanie: dlaczego zdecydowano się na taki wpis regulaminu?

Dlatego że forum komputerowe to nie szkółka, ani miejsce na bezpłatne korepetycje.

Jeżeli nie pytać o rzeczy jak w tym wątku http://forum.dobreprogramy.pl/wiersz-polecen-windows-t360557.html na tym “komputerowym” forum to gdzie?

A posta moderatora w stylu “użytkownik, Proszę o kontakt na PW.” to po co? Żeby udzielić upomnienia? Jeśli tak to bardzo niewłaściwe postępowanie.

Jeżeli moderatorzy chcą się wykazać, to proponuje zrobić to wiedzą, nie władzą.

A jaką widzisz różnice w zadaniu z informatyki a z innego przedmiotu ??

A jeżeli zadanie z infy to tym bardziej należy użyć wyszukiwarki internetowej, a nie lecieć po gotowca na forum.

Podanie na tacy pod nos gotowca zrobi większa krzywdę, bo delikwent się niczego nie nauczy :stuck_out_tongue:

A tak przynajmniej będzie miał szkołe z prawidłowego zadawania pytań w wyszukiwarce :slight_smile:

Moi drodzy, jak ja chodziłem do szkoły, to komputery były w powijakach (o internecie nawet nie wspominam).

Człowiek uczył się z książek, czytał, kombinował, radził się kumpli (czasem lepiej, czasem gorzej). Dzięki temu rozwijał umiejętność myślenia, pisania.

Teraz każdy wbija pytanie w wyszukiwarkę i zrzyna odpowiedź, którą dostanie. Ale musi przynajmniej poszukać dobrej odpowiedzi.

Wbijanie pytań na forum i po chwili skorzystanie z cudzej pracy to już kompletny brak myślenia (przepraszam za brutalną formę, ale to niestety prawda).

Dlatego nie tolerujemy takiej postawy.

Zadanie domowe, jak sama nazwa wskazuje, jest pracą do samodzielnego wykonania przez ucznia. Jeżeli ktoś ma z tym problem, to niech sięgnie do notatek lub książek lub poprosi kogoś z rodziny czy przyjaciół o pomoc w zrozumieniu zadania. W dobie internetu, potrzebne informacje czy wskazówki można znaleźć w wynikach wyszukiwania.

Pomoc w wytłumaczeniu? Wskazówkę? Czemu nie - na forum znajdują się takie tematy. Baczny obserwator zapewne znajdzie je bez trudu i wie o ich istnieniu. Odwalanie za kogoś roboty? NIE NA TYM FORUM. Zdaję się, że jest to wystarczająco jasno wyjaśnione.

Saracen , jeżeli uważasz, że jesteś w stanie takim osobom pomagać, to proszę bardzo. Możesz napisać do niego PW, czy IM, możesz tez założyć forum - rozwiązuje zadania domowe. Nie ma problemu. Dalsza dyskusję w tym temacie uważam za bezprzedmiotową i zbędną.

Wskazówki użytkowników nakłaniające do “oszustw” w tej materii proszę zachować dla siebie.

Monczkin , pozwolisz że się nie zgodzę i nie będę dyskusji uważał za bezprzedmiotową i zbędną.

Odpowiedz na posty z prośbą o pomoc w rozwiązania zadania najczęściej nie są gotowym rozwiązaniem, ale właśnie wytłumaczeniem i wskazówkami, gdzie szukać. Problemem nie jest tu prośba o pomoc w zadaniu, ale odpowiedzi na takie posty - wszystko zależy od forumowiczów udzielających odpowiedzi.

Zamykanie postów uważam bardzo rygorystyczne postępowanie - nie lubię cenzury w jakiejkolwiek postaci.

PS

Zielny kolor tekstu wcale nie jest fajny (niebieski też nie).

Saracen , dziś poleciały dwa tematy z zadaniem domowym do śmietnika. Odszukaj je, jeśli chcesz i zapoznaj się z ich treścią i skonfrontuj ją z tym co napisałem i co próbują pisać inni. Możesz się tym nie zgadzać, masz takie prawo. Prośba o pomoc w czymś a prośba o zrobienie czegoś za nas, to dwie różne rzeczy. Dostrzegasz tę różnicę?

Rejestrując się na forum użytkownik potwierdził znajomość i zobowiązał się do przestrzegania regulaminu. Jeżeli ktoś te zasady świadomie bądź nie łamie, są wyciągane konsekwencje.

@Monczkin,

niestety w tym momencie popieram wypowiedź Saracena. Też już zwracałem uwagę na ten problem. Podanie gotowego rozwiązania a próba wyjaśnienia, naprowadzenia to dwie różne rzeczy. Jeżeli kogoś nie interesuje taka forma pomocy i dalej oczekuje gotowego rozwiązania to wtedy w porządku - Kosz.

Monczkin - Saracen chyba pisał o pomocy a nie gotowym rozwiązaniu wszystkich zadań. Nie uważasz, że ostatnie zdanie nie zbyt na miejscu. Jeżeli użytkownik widzi problem inaczej i nie tylko on jeden,to może jednak pewne sprawy warto przedyskutować w normalnej polemice a nie w ten sposób.

Podobne podejście można zaobserwować, zarówno u Moderatorów jak i pewnej grupy użytkowników na na słowa w poście typu; ściągnąłem film, pobrałem z torrenta, itp. Wyrok - pirat. Bardzo ciekawy przypadek był niedawno. Post o ściągnięciu z neta PP i braku możliwości tworzenia prezentacji czy edycji pps. Wyrok Moderatora - Kosz. Niestety nie pomyślał, biorąc pod uwagę treść i sens wypowiedzi, że mogło chodzić o Power Point Viewer.

Jak mówią prawnicy, nie zawsze najważniejsza jest litera prawa ale jego duch.

Może jednak trochę więcej wzajemnego zrozumienia i chęci współpracy. Na zakończenie mała uwaga. Widzę, że wortal DP (część informacyjna) i forum to jakby dwa światy. Na forum za brak polskich liter posty lądują w Koszu, komentarze natomiast można pisać bez ogonków, tam dbałość o język ojczysty już nie obowiązuje. Mało tego, nawet Admini wortalu potrafią zamieść komentarz bez polskich liter. No cóż jak w polityce: w Sejmie i Rządzie mamy wszak same aniołki, gorzej w życiu codziennym

przemopk ,

Więc nie bardzo rozumiem o co biega.

Napisałem wyraźnie.

Pomoc w rozwiązaniu problemu, gdzie autor podaje konkretna technologię postępowania i sam tę pracę wykonuje, jak najbardziej. Nie widzę problemu.

Tematy, gdzie pada - niech mi ktoś zrobi, mam zadanie na jutro…

Ile razy będzie trzeba to jeszcze powtórzyć?

Z całym szacunkiem, po to molestujemy wszystkich, żeby opisywali swoje problemy konkretnie, podając jak najwięcej informacji. To w interesie zakładającego temat leży klarowność opisu problemu.

Jaki problem, żeby autor usuniętego tematu skontaktował się z moderacją? Adwokatom dziękujemy. Nich każdy dba o własny interes.

Uwagi odnośnie vortalu, kierować proszę na ręce administracji.

zamiast powtarzać, może lepiej zastosować na codzień ?

a molestowanie może być karalne :smiley: