Szmery w głośnikach

Od jakiegoś czasu “bawię” się w Davicni i sklejam filmy. Wcześniej tego nie zauważałem, ale słyszę czasami i w Davinci i w czasie gry w CS (gdy się obracam głośniej) szmery/szumy w głośnikach.

Głośniki Microlab B56. Niestety nie mam uziemienia w gniazdku, co może być problemem, o czym wiem… ale czy zakup karty dźwiękowej podanej niżej dałaby radę z szumami?

https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-audigy-fx-5-1-pci-e-30sb157000001-733942/ (lub taka sama z obrazka… https://tiny.pl/7q12z) Na kartę dźwiękową mógłbym przeznaczyć 200zł najlepiej z przesyłką.

Płyta główna - DS3H.

Wyczytałem, że karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Audigy Fx, 5.1, PCI-E (30SB157000001) ma ALC898 a moja zintegrowana płyta główna posiada ALC887.

Po prawej stronie jedynie różni się Input i Output SNR. Ale czy to zlikwiduje szumy… ?

Pewnie szumiałaby mniej niż wbudowana bo SNR jest dużo lepszy, ale nie widzę sensu zmieniania kiepskiego Realteka na trochę mniej kiepskiego Realteka. Jak chcesz coś na PCI-E to poszukaj dobrego Xonara.

1 polubienie

Trudno o coś do 200zł… a próbkowanie Xonary mają głównie 96KHz… to chyba gorzej niż 144?

Wątpię byś usłyszał większą różnicę. A większość kart dźwiękowych będzie lepsza niż zintegrowane układy, dlatego kupno nawet tańszego modelu ma sens, jeśli nagrywasz.

Nie nagrywam. Tylko te szumy…

Niemal cały katalog muzyki jest w 44,1 kHz a filmów w 48/96 kHz więc jeśli nie posiadasz płyt w mało popularnych formatach z wyższym próbkowaniem to nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia.

Dobrą kartę natomiat kupić warto, nawet przygłusi zauważają różnicę jak się im puści utwór z porządnego źródła.

Wyjaśnij co miałeś na myśli.

Jeśli dobrze rozumiem, to szum występuje tylko w momencie zwiększania lub zmniejszania głośności? Bo nie wiem jakie obracanie miałoby jeszcze mieć wpływ na szumy w głośnikach. Jeśli tak, to pewnie potencjometr szlag trafia; ustaw go na maksa i reguluj głośność w systemie operacyjnym.

Jak coś innego to napisz. Może jak się obracasz na krześle to ruszasz jakieś przewody? :thinking:

BTW. Do takich głośniczków nieważne jaką kartę podepniesz, to różnicy nie zauważysz żadnej, więc to raczej wywalanie kasy w błoto. Jedyna różnica mogłaby wystąpić po wyciągnięciu karty z obudowy na zewnątrz (karta zewnętrzna), bo faktyczne jakieś bazarowe zasilacze, czy inne elementy komputera mogą siać zakłóceniami.