Sztuki Walki - (która najskuteczniejsza)

Witam !!

chciałbym sie dowiedziec jaka sztuka walki jest najskuteczniejsza tzn która techniką najszybciej obezwładnie kolesia co mnie zaatakuje lub takie czule miejsca czy cos w tym stylu i jaką sztuką walki można sie kierować w walkach ulicznych bo takie te taekwondo karate czy cos to raczej nie

jakie są takie sztuki walki ?? jakieś wojskowe czy coś w tym stylu

Najskuteczniejsza wojskowa to nogi za pas i w las. :slight_smile:

W walkach ulicznych najskuteczniejszą sztuką są sądy 24 godzinne :stuck_out_tongue:

polecam aikido

jest to sztuka walki w ktorej nie ma miejsca na atak, wszystko koncentruje sie na obronie i wzkorzystaniu sily atakujacego

jezeli chodzi o samo obezwladnianie to zandarmeria wojskowa ma swoj unikalny system szkolenia w walce wrecz, ktory opiera sie na wielu sztukach walki, a celem jest szybkie obezwladnienie przeciwnika bez zbytniego uszkadzania go

tak jak napisał sphinx AIKIDO uprawiałem tę dziedzine przez pare latek, jak zaczynałem to wydawało mi się że to nuda , lecz jak pojołem troche wiedzy to nie interesował mnie jusz street fighter…polecam

moze powinnienes sprobowac pochodzic na mecze pilkarskie, to pouczysz sie “walk ulicznych”. Tylko uwazaj, bo tam 10-ciu kopie jednego :stuck_out_tongue:

Ja wiem tylko że jeśli pokładasz zbyt wielką ufność w swoich umiejętnościach to wcześniej czy później ktoś cię rozłoży. Im jesteś lepszy tym bardziej dostaniesz. Najskuteczniejszą technika - to co podał Xman a potem to co radził Fiesta.

Jeżeli chcesz się uczyć od mistrzów to polecam Bruce Lee Wejście smoka - sztuka walki bez walki :stuck_out_tongue_winking_eye:

Może krav mag :smiley:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga

to polecam ! :wink:

No chyba że już hard core: http://pl.wikipedia.org/wiki/Arnis

Ale to już bardziej na ustawki ultrasów xD

Ja chodzę zawsze z nożem motylkiem :smiley: Jak by ktoś mnie zaatakował to parę trików i może mu się odechcę. Jak nie to w ostateczności jakieś pchnięcie w udo/ rękę żeby gościowi zbytnio krzywdy nie zrobić.

A jak chcesz sztuki walki to pograj w tekkena :slight_smile:

Pewnie jak ktoś by chciał napaść to miałby jakiegoś guna i te sztuki walki i nóż można sobie w D***e wsadzić.

No comments :x

Nic tylko oglądać więcej ogłupiających filmów :stuck_out_tongue:

krav mag no może to jest dobre tylko nie uczą tego w moim miescie xD

kup sobie dobrą replike jakiegoś pistoletu żeby strzelała ślepakami czy coś takiego :stuck_out_tongue:

Ja polecam Sambo (technikę walki Specnazu)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sambo_(sztuka_walki

lub izraelską krav magę

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga

To są dwie najlepsze sztuki walki…

Najlepsza sztuka walki to uliczna sztuka walki.

Haha, obudź się !!

Podstawowa zasada to nie pchać się w kłopoty i zwiać jeżeli tylko się da. Nigdy nie wiadomo ilu kumpli napastnika siedzi gdzieś w bramie obok. Walczy się w ostateczności(i też chodzi o to, żeby wywalczyć sobie możliwość ucieczki).

Każda sztuka walki którą będziesz TRENOWAŁ będzie przydatna. Przecież np. karate nie powstało jako sport tylko jako technika samoobrony. Sztuki walki mają za zadanie wyrobienie pełnego automatyzmu, dlatego np. w judo rzuty i podcięcia powtarza się do znudzenia. Wtedy nawet w sytuacjach stresowych umiemy je wykonać bo te czynności wykonywane są wtedy podświadomie i szybko - zazwyczaj napastnicy nie spodziewają sie, że ktoś się będzie bronił(i do tego sensownie). Dlatego tak ważne jest systematyczne ćwiczenie i powtarzanie.

Tu warto pamiętać, że wiele sztuk walki(judo, karate) których uczą na kursach pozbawione są(lub tylko się o nich wspomina) technik niebezpiecznych lub zabronionych w rywalizacji sportowej np. dźwigni na krótkie stawy, duszenia które w oryginale jak najbardziej występują, a specjalne techniki dla wojska lub policji czerpią z różnych technik i maja być jak najskuteczniejsze, efektywne, łatwe do nauczenia.

Ciekawe są wasze spostrzeżenia o krav maga - oto cytat z podanych linków:

Jak widać sami autorzy niezgadzają się z wami :slight_smile:

Poza tym:

i

Jednym słowem system ten wymaga nie tyle obrony co ataku. A jak jesteś zdecydowany łamać atakującym nogi, miażdżyć gardło i wybijać oczy to równie dobrze możesz nosić uzi i rozwalać ich serią.

Kłopot polega na tym że większość cywilizowanych ludzi jednak zawacha się nim kogoś okaleczy.

Tymczasem napastnik nie będzie miał takich skrupułów.

Do tego dochodzi prawo w Polsce które wsadzi cię do paki za aktywną obronę. W celi grypsujący koledzy pobitego pokażą ci co takie rzeczy których nie zapomnisz do końca życia.

To zależy czy jesteś osobą ciężką, czy np. bardzo szybką. Dla każdego najlepsza jest inna sztuka walki. Osobiście polecam judo.
Mam nadzieję że moja odpowiedź pomogła

Poza tym judo nie jest bardzo brutalne ale jest skuteczne. Są tam rzuty dźwignie duszenia i trzymania. Przydaje się i JEST skuteczne.