Witam, poszukuje dobrego programu anty-virusowego który będzie działał sprawnie i naprawdę chronił mój komputer
Obecnie najczęściej polecana jest Panda w wersji darmowej. Program jest lekki, skuteczny i stosunkowo prosty w obsłudze.Jej zaletą jest polski i interfejs. Oprócz niej możesz spróbować jeszcze Bitdefender Free lub Avirę oba w wersji darmowej. Uważam ,że nie ma sensu płacić za oprogramowanie zabezpieczające. Najważniejszą rzeczą jest jednak ostrożność i zdrowy rozsądek. Nie należy klikać w nieznane linki, nie wchodzić na nieznane strony i nie otwierać nieznanych plików. To podstawa, bez tego nie pomoże nawet najlepszy antywirus.
Nie napisałeś jaki masz system bo na Win10 masz wbudowany darmowy Defender. Używam go na lapku już drugi miesiąc i jak na tę chwilę nie mogę narzekać. Nie przymula systemu, działa w tle nie obciążając lapka. Jeżeli twój system jest inny to rozważ propozycje Antar36 plus inne darmowe antywirusy. Musisz sam sprawdzić który z nich najmniej obciąża komputer.
Jeśli darmowe to tylko Panda Protection lub Kaspersky Free .
Oba lekkie i skuteczne .
Ja ze swojej strony mogę polecić ESET AV - mało zasobów zajada i jest skuteczny.