Witam jak w temacie - szukam procesora, mój sprzęt:
Procesor : AMD A6-5400K 4,1 GHz (OC) dwa rdzenie
Ram : 8GB DDR5 (8x1)
Windows 7
Grafika : Nvidia Geforce GTX 650 2 GB
Zasilacz max 500W
Jak grałem w BF4 to na najniższych gram, karta spokojnie daje radę, gorzej z procesorem który ją ogranicza, po OC (z 3,60 GHz do 4,10) masywny przyrost klatek i teraz nasuwa się pytanie - czy kupię w cenie do 400 zł dobry procesor który udźwignąłby BF4 na wysokich ? Albo przynajmniej żeby nie ograniczał karty graficznej. Patrzyłem po AMD Athlon X3 455 dobry wybór ?
To jak będziesz miał dostęp to wtedy, bez pełnych informacji nie jestem w stanie ci doradzić. A tak w ogóle ten procesor o który pytasz jest zupełnie na inną podstawkę.
Nie pograsz na tej karcie na wysokich ustawieniach w FHD, chyba że dla ciebie wystarcza 15-20 kl./s
Nawet jeśli zmieniłbyś na tego Athlona to strata pieniędzy,
Aktualnie posiadasz procesor z serii APU, z podstawką FM2 / + Są to procesory o słabszej wydajności, ponieważ posiadają dodatkowo zintegrowany układ graficzny.
Żeby odczuć wzrost wydajności musiałbyś zakupić płytę pod AM3 i kupić conajmniej Phenoma II 965. Chyba że wolisz intela, ale to jest już znacznie większy wydatek.
Jeśli masz niemarkowy zasilacz, podkręcając teraz ryzykujesz uszkodzeniem innych podzespołów.