Witam szukam karty graficznej ale nie wiem czy np z DDR6 mi pójdzie bo moja GTX 1060 6GB posiada DDR5 a zauwazyłem że malo jest Kart z DDR5 mocniejszych od tej
DDR6 karty graficznej nie ma wpływu czy ruszy z twoim PC.
mało mi to mówi tak naprawde bo moja płyta wygląda tak płyta głowna i nie wiem czy obsługuje DDR6 i czy kupić DDR6 karte
To, jaką pamięć obsługuje twoja płyta główna nie ma wpływu na to, z jakim typem pamięci jest twoja karta graficzna i czy będzie z nią współpracować.
Pamięci DDR (płyta główna, np. DDR4) to inny typ pamięci niż GDDR (karta graficzna, np. GDDR6)
Karta graficzna jest w zasadzie samodzielnym komputerem z własnym procesorem i pamięcią. To jaki rodzaj RAMu obsługuje płyta główna nie ma żadnego znaczena.
To co ma znaczenie to prędkość portu PCI-Ex (o ile płyta nie jest strasznie stara powinna być OK) i czy zasilacz się do tej karty nadaje (całkowita moc, moc na linii 12V, rodzaje i liczba wtyczek, itp.). Warto też sprawdzić czy nowa karta wejdzie do obudowy. Wyższe modele bywają duże.
Napisz konkretnie jaki masz sprzęt (płyta, zasilacz, obudowa, ewentualnie czy masz dyski NVMe i ile) i w jaką kartę celujesz to ktoś na pewno ci powie, czy będzie działać czy nie.