W internecie w poradach jak przyśpieszyć Androida jest rada: Zmień launcher. Wszystkie launchery jakie do tej pory testowałem powodowały że mój telefon zwalniał. Czy jest launcher lżejszy od nakładki TouchWiz i obsługujący Android 4.0.4?
N launcher od Nokii, spróbuj
Nie wiem czy będzie obsługiwać Samsunga
Będzie
I znowu się rozczarowałem. Prawda jest taka że każdy launcher zabiera RAM oprócz nakładki systemowej dostarczonej przez producenta. To co napisali o launcherach to bzdura. Znaczy, nic nie napisali że ma zwiększyć wydajność tylko poprawi wygląd i wygodę.
Bebechy Twojego telefonu są słabe, skoro N Launcher też powoduje, spowolnienie telefonu. Nova Launcher, też spowalnia telefon?
Tak
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Liczyłeś, że inny launcher spowoduje, że telefon przyspieszy?
http://forum.android.com.pl/topic/152699-przyspieszmy-mojego-trenda/
Szukalem takiego launchera “light”, dla telefonow z pamiecia RAM ponizej 1G, moj telefon ma 645 MB pamięci RAM
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Launcher sam nic nie da, jeśli już to musiałbyś wgrać custom soft gdzie jako domyślna byłaby wgrana lekka nakładka, zamiast touchwiz. Ewentualnie żadnej nakładki, tylko domyślny wygląd androida np jak w cyanogenmod.
Właśnie, zmiana samego launchera nie polepszy sprawy, a wręcz przeciwnie. Launcher to tylko nakładka, może co najwyżej zmienić Ci wygląd pulpitu, rozmieszczenie ikonek itp. A już na bank nie przyspieszy działania systemu, zwłaszcza na starym telefonie.
Jak kolega wyżej radził, poszukaj jakiegoś lekkiego custom ROM pod Twój model, ten telefon jest już chyba dość wiekowy, więc pewnie trochę tego jest…
Co do launcherów to poleciłbym Holo Launcher (są 3 rodzaje, ja używałem tego z niebieską ikonką) nie jest zbyt ciężki i dobrze działał na moim G350, ale tak jak piszą wyżej - sama zmiana niewiele Ci da. Jeśli możesz żyć bez większości aplikacji od Google (YT, Gmail, Wyszukiwarka, Kalendarz itp.) to polecam CI **zamrozić (**nie próbuj odinstalować, bo i tak sama wróci) Usługi Google Play (ja użyłem do tego SD Maid). Proces zajmuje sporo zasobów, a po jego ubiciu zauważyłem małą poprawę wydajności.
Do starego telefonu, najlepszym rozwiązaniem będzie zainstalowanie CM. Nie ma co eksperymentować z launcherami, bo na takim telefonie, to nic nie da.