Mam w planach stuningować komputer mamy pod gry m.in. kupić dysk SSD i rozbudować RAM. Posiada on architekturę 32-bitową. Płyta główna to ASRock G31M-S R2.0. Szukam wydajniejszego procesora i karty graficznej pasujących do tej płyty głównej. Obecny procesor to Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz. O procesor się nie martwię bo w specyfikacji pisze jakie procesory są obsługiwane (Pentium, Core 2, Celeron), na Wikipedii jest lista procesorów z serii Core 2 i znajdę możliwie najwydajniejszy np na Allegro ale mam pytanie odnośnie karty graficznej: Czy jest karta graficzna która jest wydajniejsza od Nvidia GeForce 9500 GT i pasuje do mojej płyty głównej? Czy GeForce 9800 GT jest wydajniejszy? Czy będzie pasował do płyty?
Tak GForce 9800 GT jest bardziej wydajna od 9500 GT…
A pasuje do płyty głównej?
Tak. Sprawdź jeszcze zasilacz czy da sobie radę.
Zasilacz to nie wiem jak sprawdzić. Chyba że jest program który wyświetla jaki mam zasilacz
Mam jeszcze dwa pytania
Czy moja płyta główna będzie obsługiwać interfejs Nvidia SLI?
Który system jest bardziej kompatybilny z moją płytą: Windows 8.1 czy Windows 10?
Zasilacz: odkręcasz obudowę komputera, i sprawdzasz organoleptycznie zawartość naklejki na zasilaczu.
Płyta nie będzie obsługiwała SLI, z tej prostej przyczyny że ma tylko jeden slot PCI-E.
Oba systemy nie powinny sprawiać problemów.
Zasilacz minimum 400 W. Nie kieruj się Wikipedią ( z całym szacunkiem) tylko: http://www.asrock.com/mb/Intel/G31M-S%20R2.0/?cat=CPU. System koniecznie 64 bit. - zwiększysz pamięć np. do 4 GB. Karta lepsza by była: http://allegro.pl/karta-graficzna-amd-radeon-hd7770-i6199972188.html . Oczywiście to luźne sugestie, które nie uwzględniają budżetu, jaki przeznaczasz. (Ja bym wybrał Windows 8.1)
Do dwurdzeniowego Pentiuma chcesz mu Radeona wpakować? Powodzenia.
Używany GTS450 lub GTX 460/560. W przypadku tego drugiego potrzeba markowego zasilacza co najmniej 400-450 W.
Po pierwsze nic nikomu nie zamierzam "wpakowywać. Po drugie autor pisze, że chce procesor zmienić. Co ty sklep prowadzisz?
Nawet jak zmieni na Quada, to i tak Radeon będzie złym wyborem. Zresztą jego sposób pisania już dawno potwierdził, że sam nie wie co chce.
Sklepu nie prowadzę, tylko przestrzegam przed bezmyślnymi poradami niektórych użytkowników.
Lepiej juz wszystko wymienic oprocz obudowy. Myslalem ze nie kazda plyta glowna pasuje do kazdej obudowy ale moj anglista powiedzial ze to nieprawda.
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Znaczy że dobrze myślałeś, a anglista niech zostanie przy nauczaniu języków… wielkość obudowy determinuje możliwości użycia różnych płyt głównych. Dodatkowo warto zwracać uwagę na długość karty graficznej - zazwyczaj montuje się ją naprzeciwko koszyka na dyski i jedno potrafi przeszkadzać drugiemu.
Jest kilka standardów, np https://pl.wikipedia.org/wiki/MicroATX (reszta w linkach na dole strony). Otwory montażowe są wspólne (tyle że większe płyty mają ich więcej).
no jak zależy ci tylko na przyspieszeniu gier to lepiej te 200 zł które masz przeznaczyć np na SSD lepiej dołozyć i wymienić zasilacz coolermastery np za 130 zł bez problemu znajdziesz na allegro w idealnym stanie. Wątpie żeby ten pc miał dobry zasilacz pewnie to jakiś ibox lub modecom grafiki to bym szukał coś pokroju gtx 550ti np. tak jak pisał jeden pan wyżej do c2d i quad radeona brać do głupota. Zresztą ostatnio to nawet nie tylko przy tych cpu to głupota
wiecej niz 4 gb ram bym tam nie pakował.
Co do systemu instalowałem 10 na nie jednym PC z c2d 2 ghz i 2 gb ram Po modyfikacji 10 działa bardzo dobrze ważne jest aby pozbyć się defendera windows search i różnych usług diagnostyczych rozwiazywania problemów itd i powinno być ok. Do tego dajesz jakiś lekki antywir jak np secureaplus i powinno być jak najbardziej Ok
"zasilacz minimum 400 W " no chociaż byś dopisał że nie z black list bo zapewne 400 wat tam siedzi tylko że jakiegoś iboxa czy modecom
No, nie ma . Dziękuję i pozdrawiam.Nie chciałem się wymądrzyć, tylko pomóc.
Polecam ci Amd Radeon hd 7450.
Nie jest za wydajna, za słaba - w sam raz
noi teraz jest bardzo tania
ma zegar 650mhz i 1gb pamięci
Sam używam. Grałem na niej w Watch Dogs na niskich
Jeżeli twoja mama jest gamerką to polecam ci Geforce N730K-2GD3/OC
na niej pograsz sobie w najnowsze gry, jest fabrycznie podkręcona i tania.
zegar to 1009mhz i ma 2gb pamięci DDR3
Grałem na niej w Watch Dogs na wysokich
Obie karty biorą 20 Wat z zasilacza, więc się o niego nie martw, zasilacz 300W ci spokojnie wystarczy
Obie testowałem przez conaj mniej przez 2 lata i jeżeli twoja mama nie jest strasznie wymagająca to polecam jej te karty
Jak ma kupować jakieś biurowe karty to już lepiej niech nie zmienia wcale.
O chwila. On (anglista) powiedzial ze zgodnosc plyty z obudowa gwarantuje standard ATX
Moja mama nie jest gamerka. Uzywa komputera tylko do zakupow, przelewow, doladowan karty, pozyczek, filmow, muzyki, zdjec.
To po co jej mocniejsza karta graficzna?
Standard standardem, ale w jego ramach trochę rozmiarów jest: https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_form_factor
Do tego każda obudowa może się trochę różnić - jeden producent zamontuje koszyk na hdd bliżej, drugi dalej.
Mnie jest potrzebna xd
Jak sprawdzić jaki standard obsługuje moja obudowa?
Zmierzyłem wymiary pokrywy od obudowy: 42x40 cm
Obudowa cala ma wymiary 15,7x40x42 cm