Hej. Podoba mi się tworzenie stron i często szperam po stonkach typu helion czy też webmade ale chciałabym mieć że tak powiem swojego “senseia” u boku, który by “wskazał mi drogę”. Coś nie coś już umiem tzn. HTMLa i podstawy CSSa + coś nie coś JS. Jakby ktoś był chętny mi pomóc będę bardzo wdzięczna : )
Jeśli już chcesz się uczyć to jednak proponuje Ci kontynuować naukę w sposób w jaki teraz to robisz.
Sam uczyłem się bardzo długo programować strony, zaczynałem od HTML przez CSS, JavaScript, PHP, SQL99, C++, Pascal, Turbo Delphi - w sumie ogarnięcie tego na poziomie jaki reprezentuje dzisiaj to 6 lat nauki. Mimo, że C++, Pascal i jego pochodna TurboDelphi mają dość mało wspólnego z tworzeniem stron dało mi to szersze spojrzenie na niektóre problemy. Pamiętaj, że im więcej technik programowania znasz to piszesz dużo bardziej przemyślany kod.
Pamiętam jak jeszcze rok temu napisanie głupiego modułu newsów (wyświetlanie, dodawanie, komentarze) zajmowało mi ok. 1h, teraz nawet jeśli zajmie mi nawet 6h to nie uważam tego czasu za czas stracony. Kod jest bezpieczniejszy, dużo bardziej zoptymalizowany, posiada dokumentacje. Często słyszę, że przesadzam poprawiając jedną rzecz 20 razy żeby zyskać dodatkowy MiB pamięci, krótszy czas wykonywania, mniejsze obciążenie bazy danych. Uważam, że każdy powinien samodzielnie opracować swoją technikę pisania - jedna osoba ceni szybkość powstawania programu/skryptu, druga jego optymalizację. Posiadanie ‘Mentora’ jedynie może utrudniać odnalezienie siebie w programowaniu.
Dziękuję ślicznie za udzielenie porad i pomoc ; )
no i kurshtml.boo.pl + jego forum forumweb.pl
Angeee , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku