Szukam obudowy podobnej do Fractal DEFINE R3

Jestem zainteresowany zakupem obudowy Fractal DEFINE R3. Z racji, że ta obudowa miała swoją premierę już jakiś czas temu, to na rynku wtórnym jest mało ofert sprzedaży. Zastanawiam się, czy znacie może podobne do niej obudowy, które byłoby łatwiej nabyć. Podobają mi się w niej filtry przeciwkurzowe, możliwość zamontowania ośmiu dysków na sankach, a także wyciszenie obudowy i sam jej wygląd. Czy możecie mi coś polecić? Najlepiej jakieś starsze obudowy, bo wolałbym kupić używaną niż przepłacać za nówkę.

Fractal DEFINE R3 wygląda tak: https://www.x-kom.pl/p/80732-obudowa-do-komputera-fractal-design-define-r3-usb-30-titanium.html

No tak, zapomniałem wspomnieć, że te spod marki Fractal już widziałem i ogólnie obserwuję wszystkie oferty tego producenta na allegro i olx. Jestem ciekawy, czy inni producenci mają lub mieli jakąś podobną obudowę w swoich ofertach.

Zerknij na Silent Base 601 i 801 od be quiet.

Nie podchodzi mi w nich ilość miejsca na dyski i potrzeba dokupienia koszyków na te dyski, ale dzięki za propozycję, bo dzięki niej trafiłem na base 800 i 900. Te dwie obudowy wzbudziły moje zainteresowanie.

Jest ktoś coś w stanie jeszcze innego zaproponować?

Zobacz na obudowy Phanteks czy NZXT czy Cooler Master MC 500P.

Zastanawia mnie te miejsce potrzebne na 8 dysków, jak masz dysk NVMe i SSD to będzie wystarczający tandem.

Ciekawe ma obudowy NZXT, dzięki. Teraz mam mętlik w głowie, co wybrać, ale to dobrze, bo jest w czym przebierać.

Chciałem obudowę z dużą ilością zatok na dyski 3.5", ponieważ dzięki systemowi unraid mam w jednym komputerze urządzenie NAS i zwykły PC za sprawą dostępnego passthrough w qemu, a im więcej dysków w przyszłości zmieszczę, tym lepiej. Obecnie mogę zainstalować 5 dysków i powoli mi to ograniczenie przeszkadza.