Poszukuję programu ( obojętnie czy darmowy czy płatny, chociaż wolałbym darmowy) do odtwarzania filmów, w którym jest możliwość w opcjach dźwięku zmienić wysokość dźwięku. Kiedyś używałem Vplayera, bo posiadał taką funkcję ale teraz tych nowszych filmów nie odtwarza, więc proszę o pomoc. Szukałem w googlach itd. ale nie znalazłem. Z góry dziękuję.
Chodzi Ci o zmianę wysokości dźwięku (czytaj: equalizer) czy jego natężenia (czytaj: głośność)?
Niezależnie od Twojej odpowiedzi, polecam VLC media player.
Niestety VLC nie posiada tej funkcji, owszem posiada equalizer, ale w nim tylko się poszczególne elementy zgłaśnia lub ścisza, nie ma jednak tej funkcji zmieniania wysokości dźwięku. Dam ci przykład o co mi chodzi. Słyszę jakiś utwór muzyczny w filmie, później szukam tego utworu na youtubie i zauważam że wersje się różnią od siebie minimalnie wysokością dźwięku, nie wiem czemu ale jestem bardzo wyczulony na tym punkcie . xD. Np. odtwarzacz muzyczny AImp 2 posiada funkcję zmiany wysokości dźwięku. Jak wejdziesz w equalizer, to masz w zakładce szybkość suwaczki “pitch” i “rate”, jak nimi posuwasz to dźwięk się zmniejsza lub zwiększa. I właśnie mi chodzi o to czy mogę to samo zrobić w jakimś odtwarzaczu filmowym? Albo jestem ślepy i w VLC jest taka funkcja tylko nie mogę jej znaleźć . Pozdrawiam.
Taką funkcję posiada AllPlayer. Płatne są dedykowane do niego kodeki (koszt sms):
A czy w podstawowej wersji tego programu znajduje się█ ta funkcja ? Czy jest ona do pobrania w formie kodeku ? Jak tak to prosze pokazać jakiego . : )
Equalizer to standardowo ma chyba prawie każdy odtwarzacz (w tym używany przeze mnie ALLPlayer) i wiele kodeków (między innymi AC3 Filter) ale wydaje mi się że to nie o to koledze chodziło.
Equalizer działa jedynie na zasadzie filtra wyciszającego/niepogłaśniającego dźwięki o określonych częstotliwościach.
A z tego co kolega napisał rozumiem że chodzi mu o zmianę barwy dźwięku poprzez zmianę jego częstotliwości (przesunięcie dźwięków na inne częstotliwości) - taki efekt nazywa się Pitch.
Co prawda equalizerem też nieraz da się osiągnąć podobny efekt ale on tylko podkreśla wybrane częstotliwości obecnie składające się na dźwięk ale nie zamieni basu w sopran, to robi funkcja Pitch.
Tak, dokładnie o to mi chodzi. Jak już mówiłem kiedyś taką funkcję posiadał Vplayer, lecz teraz w dobie nowych filmów jest on bezużyteczny, więc zapytuje się czy istnieje obecny odtwarzacz z funkcją “pitch” ?
Już nie trzeba. Znalazłem SMPlayer posiada omawianą przeze mnie funkcję, trzeba było zmienić ustawienie w opcjach audio “wysoka prędkość odtwarzania bez zmieniania skoku” i wtedy podczas zmiejszania odrobinę prędkości filmu zmniejsza się wysokość dźwięku i na odwrót. Także dziekuję za pomoc w szukaniu i pozdrawiam