Szukam programu do tworzenia i kasowania partycji

Siemka

Poszukuje programu do tworzenia i kasowania partycji w systemie windows vista.

Sciagnalem GParted to mi skasowal tyko partycje D a sie nie wlaczyl po czym dowiedzialem sie ze on nie jest na viste. A gdy chce wlaczyc Acronis Disc Director Suite to pojawia mi sie niebieski ekran i komputer restartuje sie.

Prosze o pomoc i z gory dziekuje :slight_smile:

Ten jest dobry i darmowy: http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Part … 12861.html

Natomiast ja polecam chyba najlepszy program do zarządzania partycjami jakim jest Paragon Hard DIsk Manager Skrót funkcji programu:

Co oferuje Partition Manager 2010 Free Edition?

Bezpieczne wykonywanie krytycznie ważnych operacji

Łatwy sposób na zmianę rozmiaru i przenoszenie partycji, gwarantowany przez inteligentny i bezpieczny Kreator zmiany rozmiaru 

Organizacja i optymalizacja dysków twardych (kreatory tworzenia, formatowania i usuwania) 

15-letnie doświadczenie Paragon Software w technologii partycjonowania

Technologia Hot Resize™ - zwiększanie rozmiarów partycji bez ponownego uruchamiania systemu Windows 

Technologia Smart Partition ™ - bezpieczeństwo i ochrona operacji partycjonowania 

Technologia Power Shield™ - zapewnienie utrzymania spójnosci danych (np. w przypadku awarii zasilania) 

Uproszczone wykonywanie typowych scenariuszy

Organizacja dysku twardego i uzyskiwanie dodatkowego miejsca na istniejących partycjach 

Upraszczanie procesu tworzenia kopii zapasowych poprzez oddzielenie danych od systemu operacyjnego 

Możliwość instalacji kilku systemów operacyjnych na osobnych partycjach i wybór systemu do uruchomienia 

Obsługiwane dyski twarde i nośniki wymienne:

Dyski twarde GPT (GUID Partition Table) 

Równoległe dyski twarde ATA (IDE) 

Szeregowe dyski twarde ATA (SATA) 

Zewnętrzne dyski twarde SATA (eSATA) 

Dyski twarde SCSI 

Wszystkie poziomy kontrolerów SCSI, IDE i SATA RAID 

Urządzenia USB 1.x/2.0 i IEEE 1394 (FireWire) 

Urządzenia magazynujące PC card

Obsługiwane systemy plików:

NTFS (v1.2, v3.0, v3.1) 

FAT16, FAT32

Wymagania systemowe:

Procesor: Intel Pentium lub kompatybilny, min. 300MHz 

Pamięć RAM: min. 256 MB 

Wolne miejsce na dysku twardym: 100 MB 

Internet Explorer 5.0 (lub nowszy)

Obsługiwane systemy operacyjne:

Windows 7 (32/64-bity) 

Windows Vista (32/64-bity) 

Windows XP Professional SP2 (32/64-bity) 

Windows XP Home SP2

Także korzystałem z Paragon Hard Disk Manager tylko z nieco starszej wersji i mogę co go polecić.

GParted też OK, tylko IMO obsługa jest nieco trudniejsza - nie zawsze chce mi się stworzyć tak, jak ja chce :slight_smile:

Paragon Hard Disk Manager faktycznie jest jednym z najpotężniejszych narzędzi do obsługi dysku. Jeżeli ktoś ma możliwość korzystania to nie ma co zaprzątać sobie głowy innymi programami tym bardziej, że pod koniec II kwartału tego roku miała się pojawić polska wersja.

Ew. zawsze można sięgnąć po Partition Managera jak komuś nie potrzebne opcje backupu z HDMa