Szukam programu pocztowego, który ma taką możliwość

Witam,
chodzi mi o taką sytuację.
Odbieram jakieś e-maile w programie pocztowym na nie swoim komputerze.
Część z tych wiadomości od razu chcę usunąć z serwera i nie chcę drugi raz ich analizować w domu, a część chcę zostawić na serwerze i zająć się nimi ponownie w domu.

Czyli program, w którym mogę usunąć - wszystkie - wiadomości w programie pocztowym, z głównej listy i z kosza - tak, żeby nikt inny kto tu usiądzie po mnie, nie widział tych wiadomości.
Ale, żebym mógł usunąć tylko NIEKTÓRE z tych wiadomości - z serwera, żebym nie zajmował się z nimi ponownie w domu.

Czyli jeszcze raz. Mogę kompletnie wyczyścić wszystkie odebrane wiadomości w samym programie, w jego okienkach/katalogach/itd… Ale jakby niezależnie, mogę usuwać wybrane wiadomości - z SERWERA.

Thunderbird nie daje takiej możliwości.
Na razie, jedyny program w jakim widziałem taką możliwość to Mac’owy „Mail”. Ale potrzebuję takiego programu na Windows.

Dowolny z IMAP na Windows? Dla pewności można dla skrzynki potem robić „porządkuj” z PPM.

Próbowałem z IMAP - i to nie to.
Z IMAP jeśli usunąłem coś w programie, od razu usuwał mi na serwerze.
Na dodatek IMAP zrobił mi burdel jakich mało w programie, na ściągał mi pełno katalogów i jakiś starych/wysłanych e-maili z serwera :confused:

MAM! KURNA MAM! :smiley: (chyba). Tyle lat pieprzenia się z taką prostą, oczywistą funkcjonalnością i wreszcie po latach może uda mi się to uzyskać w Thunderbirdzie!

Ale po kolei (w sumie to nie wiem czy to odpowiednia kolejność :), niektóre pkt. można przestawiać kolejnością).

1. Poczta POP3, a w Konfiguracji serwera „fajka” :white_check_mark: przy „Pozostaw kopię wiadomości na serwerze”, oraz brak fajki przy „Dopóki wiadomość nie zostanie usunięta”.
  2. Ściągamy do programu listę wiadomości.
    Chcemy usunąć z tej listy (w programie) wszystkie wiadomości (żeby nikt obcy potem nie widział jakie dostaję e-maile).
    Ale, niektóre chcę również od razu usunąć z serwera (bo wiem, że to śmieci i nie chcę ich jeszcze raz czytać i analizować w domu).
  3. Klawiszem „Delete” usuwamy te wiadomości, które chcemy aby zostały na serwerze.
  4. A te, które chcemy usunąć z serwera – uwaga – oznaczamy jakąś Etykietą, np. „1 Ważne” (o etykietach nie będę się teraz rozpisywał).
  5. Tu zbliżamy się do kluczowych momentów, tworzymy REGUŁĘ FILTROWANIA WIADOMOŚCI. W jej parametrach ustawiamy:
    • Stosuj filtr podczas: :ballot_box_with_check: : ręcznego uruchamiania,
    • Dla warunków z 1. listy rozwijanej wybieramy ETYKIETY, z 2. listy wybieramy ZAWIERA, a z 3. wybieramy WAŻNE (patrz pkt 4.)

(I teraz najważniejsze! Bo to chyba jedyne miejsce w Thunderbirdzie jakie znalazłem, gdzie WPROST, normalnie, po ludzku można kazać Thunerbirdowi usunąć e-mail z serwera POP.)

• w polu poniżej, pod „… i wykonuj następujące czynności:” wybieramy z listy mojego „Świętego Graala” - USUŃ Z SERWERA POP! Ja, na wszelki wypadek dodaję jeszcze pod spodem drugi warunek - USUŃ WIADOMOŚĆ.

1. Stosujesz ten filtr do listy wiadomości w katalogu Odebrane.
    Po zastosowaniu tego filtru, wszystkie wiadomości, które były oznaczone na czerwono (etykietą „Ważne”, w tym przykładzie) zostają usunięte, ale…
  2. Żeby to zadziałało na serwerze, trzeba jeszcze ‘wysłać do niego informację o tym zdarzeniu’ - czyli trzeba jeszcze raz dać ODBIERZ dla danego konta pocztowego.
    Dopiero wtedy, wskazane wiadomości znikają z serwera POP.

I sprawdzałem to mając na lewej połowie ekranu okienko z programem pocztowym, na prawej połowie ekranu okienko z przeglądarką i stroną z pocztą. I widziałem, na żywo, jak te e-maile znikają na poczcie www, dopiero gdy po usunięciu kliknąłem w programie „odbierz”.

Dla tych, dla których to było za dużo tekstu :slight_smile: Jeszcze raz wersja skrócona algorytmu:
I. Stwórz FILTR WIADOMOŚCI, gdzie wyłapujesz wiadomości z ustaloną ETYKIETĄ i stosujesz na nich funkcję USUŃ Z SERWERA POP+USUŃ WIADOMOŚĆ.
II. Oznacz ww. etykietą te wiadomości, które chcesz usunąć z serwera.
III. Zastosuj ww. filtr do wiadomość w folderze Odebrane.
IV. Kliknij „Odbierz” dla danego serwera (aby wysłać mu zaktualizowany stan).

Dla formalności, bo być może to działa tylko w specyficznych ‘warunkach’. Sprawdzałem to na Windowsie 7, skrzynka pocztowa na ONECIE. Nie pamiętam na której wersji Thunderbirda, chyba najwyższa jaką się dało na Windowsie 7.

KURNAAAAAAAA TYLE LAT SZUKANIA PO FORACH, BABRANIA SIĘ Z TYM GWNEM, Z TAKIM PROSTYM ZAGADNIENIEM, KTÓRE OKAZYWAŁO SIĘ BYĆ „NIEOSIĄGALNE”, ale dla starego Maila z Maca, było oczywiste i banalne).
Tyle lat zmarnowanych :sob:

eM Client (Windows/macOS)

• Ma jasne opcje usuwania:
    • „Delete” (tylko lokalnie)
    • „Delete from Server” (usuwa z serwera).

• Nie jest darmowy (ja używam programu pocztowego, bo mam 5 kont do których zaglądam).
• Czytałem komentarze ludzi i ten program szpicluje jak żaden inny (na przykład tak śledzi twoją korespondencję, że nagle potrafi stwierdzić „Używasz tego programu do e-maili służbowych - blokujemy korzystanie” :confused:

eM Client prawdopodobnie analizuje:
Typ konta e-mail (np. domena firmowa, Exchange, IMAP/SMTP z korporacyjnymi serwerami).
Wzorce użytkowania (np. duża liczba wiadomości, kalendarze współdzielone, kontakty służbowe).
Integrację z usługami biznesowymi (Microsoft 365, Google Workspace).

Nie musi dotykać treści korespondencji aby wykryć konto służbowe, analizuje metadane konta.

Czyli robi to co wszystkie programy pocztowe te darmowe i te płatne :), tyle że większość z nich nie upomina się w tak brutalny sposób o kupno.