Witam, mam problem z dziećmi, ogólnie za dużo siedzą na komputerze. Ja ze względu na godziny pracy nie jestem w stanie tego kontrolować, zabranie dzieciom kabla, czy schowanie kompa odpada. Bo mają 4 razy w tygodniu zajęcia dodatkowe.
Szukam programu na smartfona który mógłbym połączyć z komputerem w celu nadawania haseł jednorazowych do jego odblokowania, czy jestem w stanie coś takiego znaleźć co działa przez internet???
Ogranicz możliwość logowania się do konta użytkownika systemu Windows tak aby logowanie było możliwe w określonych dniach lub godzinach. Warto dodatkowo zabezpieczyć dostęp do BIOS/UEFI hasłem aby dziecko nie mogło zmienić np. ustawienia daty czy godziny.
Gorzej jak zajecia dodatkowe są w losowych godzinach poniędzy 16 a 20 i wtedy wykrywa on nadużywanie PC (zamiast wyjścia na plac lub do papierowych książek) i pracuje na 2. zmianę 16-23.
W przypadku Microsoft Family Safety dziecko może poprosić o dodatkowy czas przy komputerze lub możliwość zalogowania się o niestandardowej/dodatkowej porze. Opiekun/rodzic zatwierdza lub odrzuca taką prośbę każdorazowo w swojej aplikacji mobilnej, powiadomienie przychodzi chyba także na maila. Jeżeli ma on w pracy dostęp do urządzenia mobilnego to nie powinno to być problemem. Ale jak wiadomo nie ma rozwiązań idealnych.