Szukam sterownika do dysku sata

Witam,

Od dwóch dni próbuję znaleść serownik do dysku SATA, żeby wgrać system Windows XP na nowy dysk.

Kilka sterowników SATA zintegrowałem z Windowsem XP za pomocą nLite, ale to były prawdopodobnie nie te.

System chę uruchomić na komputerze stacjonarnym AMD ATHLON 64 x2 Dual Core Procesor 3800+.

P.S.

Znalazłem taką stronę ze sterownikami. Będą dobre?

http://support.amd.com/us/gpudownload/w … ows.aspx#4

Za pomoc będę wdzięczny.

Z poważaniem,

Tomasz Ł.

Sterowników nie szukasz do dysku twardego, tylko do kontrolera SATA który masz na płycie głównej.

A jest jakiś sposób, żeby wiedzieć jaki kontroler SATA ma płyta główna?

Tak, wystarczy zerknąć do instrukcji albo na stronę producenta płyty.

Wejdź na tą stronę co podałeś i ściągnij chipset drivers, tylko Ciebie interesują same AHCI drivers…

Na stronie producenta szukałem i szukam dalej płyty takiej :,MSI SocketAM2 ". Na płycie mam jeszcze takie oznaczenia i numery: N1996, MS-7260 ver:2.0, K9N Neo.

Coś słabo u Ciebie z szukaniem. Ja wszedłem na stronę producenta i w ciagu 6 sekund znalazłem. Pobierz i zintegruj to: http://pl.msi.com/service/download/driver-6568.html. Jeżeli nie ruszy, zintegruj ten sam sterownik, ale przy pomocy XP ISO builder, bo miałem już taką sytuację, że po integracji nLite dalej nie widziało dysku, a jak zintegrowałem tym drugim programem ruszyło bez problemu.

Wielkie dzięki. Spróbuję z tymi sterownikami.

Moją mocną stroną nie jest instalacja systemu i szukanie sterowników, przede wszystkim jak to robię pierwszy raz i dokładnie nie wiem czego szukać. Zanim zorientowałem się, że trzeba sterownika do SATA to trochę się zeszło (kolega podpowiedział telefonicznie).

Pamiętaj, w takich przypadkach zawsze w pierwszej kolejności atakuj stronę producenta, ponieważ zazwyczaj producent udostępnia już odpowiedni sterownik, który wystarczy zapodać z flopa, lub zintegrować. W tym przypadku potrzebujesz NVIDIA MCP65 SATA RAID / AHCI Driver (For floppy driver), tak więc jakbyś kiedyś potrzebował pod inne mobo, szukaj takich, co właśnie mają w nazwie AHCI driver for floppy driver/for floppy. Nie musisz mi pisać jak jest, bo sam zmarnowałem 2 dni na szukanie sterownika tylko dlatego, że moja ciotka jest dość uparta oraz upierdliwa i przez to, że nasłuchała się bzdur na temat Visty uparła się przy swoim żebym jej zmienił system na XP, tylko problem był tej natury, że to był laptop do którego jako takiego wsparcia na XP nie było i dla każdego podzespołu musiałem szukać sterowniki z osobna, a potem jak z ojcem udało mi się jej przetłumaczyć, że lepiej zostać na Viście i wgrałem jej ją z powrotem, sama powiedziała, że wcale taki zły ten system nie jest, tylko kwestia jest się przyzwyczaić do nowego wyglądu…

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc. Od teraz będę wiedział jakich serowników szukać do kontrolerów SATA.

Tak różowo dalej nie jest.

Zainstalowałem system i podczas uruchomienia okienka Windows nagle pojawia się niebieskie okno i w nim coś pisze (za szybko się wyłącza okno), system odnowa restartuje i tak w kółko.

To jest bluescrren, błąd krytyczny systemu Windows. System Windows jest tak skonstruowany, że jak wystąpi jakiś krytyczny błąd systemu, którego Windows nie jest w stanie obsłużyć, zostaje przerwana praca systemu jak i również komputera aby zapobiec uszkodzeniu sprzętu i wtedy właśnie wyświetla się taka niebieska plansza z kodem błędu w systemie szesnastkowym, lub jak kto woli heksadecymalnym . Jak włączysz komputer powinna się pojawić się menu i tam będziesz miał opcję wyłącz ponowne uruchomienie komputera po wystapieniu błędu, czy jakoś tak - najedź na to strzałką w dół i wciśnij enter. Spowoduje to kontynuację startu systemu, ale tym razem rozruch zatrzyma się na tym bluescreenie i spisz z dołu pierwszą grupę ciągu znaków zaraz po słowie stop zaczynający się od 0x.