Witam!
Jak w temacie. Potrzebuję szybkiej porady dot. montowania partycji na Ubuntu 21.10. Chodzi mi o montowanie w trybie odczytu i zapisu. Po otwarciu partycji przez menedżer plików (ten od Gnome) partycja montuje się w trybie RO (tylko do odczytu) przez co nie mogę wyedytować dokumentu Worda, który tam się znajduje.
Najlepiej, jakby po starcie i zalogowaniu się do systemu wszystkie partycje się montowały z automatu.
Potrzebuję tego na szybko. Z góry dzięki Wam
Pewine „szybko” już minęło?
Wystarczyło doinstalowac ntfs-3g i fuse, zamontować poleceniem „mount -t ntfs-sg /dev/urządzenie /katalog/montowania” z „sudo” lub przez „su -c”, w zależności od tego co sobie poustawiałeś w systemie.
Tak, już sobie poradziłem - musiałem przebootować kompa do Win11, by tylko wyedytować pliczek… No trudno. Bawiłem się na Ubuntu - potrzebowałem tej edycji. Z tym Fuse i ntfs-3g, to zobaczymy…
@ra-v Skoro używa Ubuntu to ma ntfs-3g. Zresztą nawet gdyby nie miał to w ogóle by nie odczytał tej partycji. Niewiem co jest konkretnie problemem bo nie używam Ubuntu (polecam Minta, bazuje na nim, ale jest wszystko-mający-nie-wkur*ący-działający), a Linuksa znam za słabo. Więc jeśli ktoś wie co sprawia że autor tematu ma ro to chętnie się sam dowiem.
Ciekawy trop. Ja na Mincie miałem sytuacje gdy Nemo nie chciał w ogóle zamontować, ostrzegając przed utratą danych, właśnie ze względu na ten fastboot. Tyle tylko, że to dla partycji z Windą, inne nie były „pod kuratelą” (czasy Win 8 albo 8.1).