W starszych wersjach Windowsa często miałem ten problem - musiałem mieć szybko pełną ścieżkę pliku, zazwyczaj kopiowałem adres folderu i musiałem dopisywać plik. Bardzo irytujące.
Na szczęście w nowszych systemach jest proste rozwiązanie tego problemu, a o którym ciężko się samemu przypadkiem dowiedzieć Mianowicie w NT 6.0 jest polecenie “copy as patch”. Dzięki temu poleceniu do schowka kopiowana jest dokładna ścieżka pliku folderu itp. Aby pojawiła się ta opcja w menu kontekstowym, należy z przytrzymanym SHIFT’em kliknąć prawym przyciskiem na plik. Ukaże się nam wtedy to polecenie
Set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
strMsg = "Completed!" & Chr(10) & Chr(10) & "CopyPath.vbs" & Chr(10)
strBaseBrch= "HKCU\Software\Classes\"
If WScript.Arguments.Count <> 0 Then
WshShell.run "%comspec% /c " & "echo " & chr(34) & _
WScript.Arguments.Item(0) & chr(34) & "| clip.exe",0
Else
rtn= Trim(UCase(InputBox ("Type INSTALL to add the COPY AS PATH context menu option, or type UNINSTALL if you wish to remove the context menu option from your system.", "Configuring CopyPath.vbs...", "INSTALL")))
If rtn = "INSTALL" Then RunInstall
If rtn = "UNINSTALL" Then RunUninstall
End if
Sub RunInstall
'Add registry values
On Error Resume Next
strCMD = "wscript.exe %systemroot%\copypath.vbs " & Chr(34) & "%1" & Chr(34)
WshShell.RegWrite strBaseBrch & "Allfilesystemobjects\shell\CopyPath\", "Kopiuj jako ścieżkę", "REG_SZ"
WshShell.RegWrite strBaseBrch & "Allfilesystemobjects\shell\CopyPath\Extended", "", "REG_SZ"
WshShell.RegWrite strBaseBrch & "Allfilesystemobjects\shell\CopyPath\command\", strCMD, "REG_EXPAND_SZ"
On Error Goto 0
MsgBox strMsg, vbokonly,"Installed"
End Sub
Sub RunUninstall
'Remove the registry values added by this script.
On Error Resume Next
WshShell.RegDelete strBaseBrch & "Allfilesystemobjects\shell\CopyPath\command\"
WshShell.RegDelete strBaseBrch & "Allfilesystemobjects\shell\CopyPath\"
On Error Goto 0
MsgBox strMsg, vbokonly,"Uninstalled"
End Sub
Plik -> zapisz jako -> wszystkie pliki -> CopyPath.vbs
Kopiujemy pliki Clip.exe i CopyPath.vbs do C:\WINDOWS i podwójnie klikamy na plik CopyPath.vbs.
W ten sposób po wciśnięciu klawisza SHIFT uzyskujemy funkcjonalność jak w Windows Vista.
Jeżeli ktoś nie lubi wciskać klawisza SHIFT lub chce, żeby polecenie Kopiuj jako ścieżkę było zawsze wyświetlane w menu kontekstowym, bądź chce go również stosować w lewym panelu Eksplorator Windows, to musi otworzyć Edytor rejestru przejść do kucza