Witam. Od zawsze dręczy mnie problem wolnego pobierania, np. przeglądarką czy launcherem gry, internet download managerem z każdej strony pobiera mi 100 lub nawet ~110% szybkości łącza (mam pakiet netii 20Mb). Nie wszystko mogę nim pobrać, najbardziej denerwuje to przy np. instalacji gier online launcherami, prędkość spada potwornie i czekam znacznie dłużej niż kolega na TP blok dalej (któremu z każdej strony ściąga max prędkością)
A w czym problem?
W tym że pełną prędkością pobiera mi jedynie Internet Download Manager, a czasem nie mogę nim pobierać, przy czym znajomy pobiera większość rzeczy pełną prędkością normalnym sposobem.
Może kwestia konfiguracji jakichś ustawień w rejestrze ? Bo program raczej sam w sobie nie ma jakiegoś boost’a do łącza.
Gdyby ktoś nie zrozumiał - Firefoxem pobieram plik z serwisu noc.gts.pl (tester) przykładowo 600KB/s, gdzie Internet Download Manager pobiera go po 2,5-2,8MB/s (wręcz z nadwyżką maksymalnej prędkości mojego łącza)
Hej,
Po prostu menadżery pobierania dzielą plik na części i ustanawiają kilka połączeń, przez co pobieranie jest szybsze. Nie jest to więc kwestia ustawień w systemie, a bardziej ograniczenia po stronie serwerów, z których pobierasz pliki.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Czyli że to wina mojego dostawcy ? Bo kolega na TP też z pakietem do 20Mb pobiera większość rzeczy z maksymalną prędkością, u mnie każdy launcher jakiejś gry czy client pobierają się po 300-600 KB/s, czasem wolniej
Hej,
To bardziej wynikowa możliwości dostawcy łącza oraz możliwości serwerów przy wysyłaniu danych w przypadku pojedynczego połączenia. W wielu przypadkach dopiero uruchomieniu kilku połączeń pozwala na maksymalne wykorzystanie przepustowości łącza po stronie użytkownika.
Pozdrawiam,
Dimatheus