Witam
Jak przyspieszyc uruchamianie windowsa 7 home premium i zamykanie ?
Pytam bo ostatnio dosc wolno mi sie uruchamia i zamyka :?: :?:
pozdawiam
Witam
Jak przyspieszyc uruchamianie windowsa 7 home premium i zamykanie ?
Pytam bo ostatnio dosc wolno mi sie uruchamia i zamyka :?: :?:
pozdawiam
Jedynym sensownym i dającym najlepszy efekt jest kupno dysku ssd na system.
Co do uruchamiania systemu:
Wyłącz niepotrzebne usługi i procesy z autostartu. W tym celu możesz użyć narzędzia systemowego, jakim jest MSConfig. Uruchamiasz go np. kombinacją Win (flaga) + R, wpisujesz msconfig, wciskasz Enter, po czym pokazuje się okienko programu. Przejdź do zakładki Uruchamianie i wyłącz, co niepotrzebne (jeśli nie wiesz, co możesz wyłączyć, wstaw na forum screen okna - ale całego, jeśli lista jest przewijana).
@up - nie popadajmy w skrajności… Można system odchudzić tak, żeby się trochę szybciej uruchamiał. Wydanie ot tak kilkuset złotych to nie dla każdego fajna sprawa…
Racja lecz wielkich efektów nie da się osiągnąć
@up da się… jak komputer przed odchudzaniem uruchamia się 2 min a po odchudzeniu 50-40s
szybsze zamykanie też można osiągnąć dość łatwym sposobem.
regedit - > local machine -> system ->currentcontrolset ->control
odszukaj klucz WaitToKillServiceTimeout i zmień śmiało na ok 6000, tylko nie przesadź ze zbyt małą liczbą.
Dokładnie Wszystko zależy od tego, co wyłączysz, jakie programy masz w autostarcie koniecznym i czy zależy Ci na fajerwerkach graficznych w systemie.
Ja nie znalazłem szybszego sposobu niż hibernacja. Jak masz dużo miejsca na partycji systemowej to naprawdę warto spróbować. Uruchamianie systemu i jego zamykanie trwa raptem kilkanaście sekund (na moim archaicznym notebooku z Celeronem uruchomienie systemu trwa nie dłużej niż 20-30 sekund).
:roll: