Jak przyspieszyć start Windowsa?
Przede wszystkim wyłącz niepotrzebne usługi i programy w autostarcie.Wiesz jak to zrobić?Jaki masz system?
Windows XP Home Edition, Linux Ubuntu
Napisz jakie masz parametry komputera, ile sekund sie tobie uruchamia? Jak do minuty to naprawde w przypadku XP nie jest źle…
Z pewnością powinieneś poszukać programów typu PC Tweak. Oczyszczają rejestr i usuwają zbędne foldery.
Na jego miejscu wolałbym zrobić to ręcznie. Nie mam zaufania do takich programów.
Może TO wykonaj? Korzystałem z tego wiele razy na różnych komputerach, i zawsze wychodziłem z tego ‘bez szwanku’.
Uważaj, żebyś niczego nie namieszał
@piła - mi XP startuje w ok. 30 sekund Nie jest źle
Do tego defragmentacja , jakaś defragmentacja rejestru ( rady kolegów wyżej) i myślę , że powinno być okej.
A jaka specyfikacja sprzętowa?
ps - Xp - AntySpy jak coś , też jest takie narzędzie.
Windows XP: 3-4 minuty (dość długo)
Linux Ubuntu: 1-2 minuty
Karta graficzna: ATI RADEON 9600 Series
Systemy operacyjne: Windows XP Home Edition, Linux Ubuntu
Karta dźwiękowa: Karta Realtek
Pamięć RAM: 512 MB RAM
Raz mi się przytrafiło że wczytywał się 10 min ale to był tylko raz!
:lol: :lol: I ty chcesz żeby na takiej ilości ram-u xpek szybko Ci startował? Niestety za dużo od niego oczekujesz, ponieważ 512 ramu z tego co pamiętam to jest minimum, żeby w ogóle system się uruchomił. Rozwiązanie jest proste, dołóż mu jeszcze 2x256 i będzie dobrze a najlepiej jakbyś włóżył mu 2gb, to wtedy będzie chodził jak burza. Podaj jeszcze jaki masz procesor, bo on też ma wpływ na wydajność systemu.
@up - rozpieszczony jesteś?
Na 512MB ramu da radę wyciągnąć dużo z niego - sam miałem przez długi okres czasu tyle i Semprona 3000+. Niedawno dołożylem jedną kostkę 512MB
XP mi startował wtedy 30 sekund, teraz startuje też w 30 sekund, bo nie robiłem jeszcze żadnych ‘trików’.
Jednak 25 sekund się udało zrobić - zrobiłem wcześniej pokazaną optymalizacje, zdefragmentorwałem, i coś się w rejestrze zmieniało - nie wiem, nie pamiętam teraz
BootVis’a nie polecam, mi kiedyś przyśpieszał start, potem przyśpieszał, jednak na trzy uruchomienia, teraz mi zwolnił (przed formatem)
Ja miałem kiedyś 128 MB RAM i się Windows XP jakoś uruchamiał i działał bardzo dobrze!
U mnie na Sempronie 3000+, 1GB ram’u jak chce, to potrafi wystartować w 15s (nie licząc biosu itp.) - od pola z latającym kwadracikami