Cześć
Odkąd zrobiłam na laptopie (system operacyjny VISTA) zaczął się strasznie mulić.
Co zrobić aby włączał się szybciej?Powyłączałam nie które programy co się załączają przy starcie systemu ale to nic nie dało.
z góry dziękuje.
pozdrawiam
Cześć
Odkąd zrobiłam na laptopie (system operacyjny VISTA) zaczął się strasznie mulić.
Co zrobić aby włączał się szybciej?Powyłączałam nie które programy co się załączają przy starcie systemu ale to nic nie dało.
z góry dziękuje.
pozdrawiam
tym programem sprawdzimy czy komputer w ogóle nadaje się do Visty [WindowsVistaUpgradeAdvisor PL]
link - http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … 0.0.918+PL
po pierwsze nie napisane są parametry sprzętu ile pamięci jaki procesor jak zajęte są partycje
następnie
na początek jeżeli tego nie robiłeś
poczytać o [PAMIĘCI WIRTUALNEJ]
po lekturze zrobisz co trzeba.
Pamięć wirtualna - plik stronicowania
po drugie tym programem zoptymalizujemy sprzęt program w języku polskim
jest taka funkcja po wyłączeniu której od razu zyskasz , jeżeli z niej nie korzystasz nazywa się [hibernacja]
następnie szukamy programu TuneUp Utilities 2008 lub starszego poszukaj wersji portable w Google nie będziesz musiał instalować odpalasz z ikonki
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … 8+7.0.8007
postępowanie w programie
1- zakładka uwolnij miejsce na dysku
wyświetli się Sugerowane pozycje do wyczyszczenia
a- Niepotrzebnych plików i kopi zapasowych
b - Funkcji Windows - naciskamy - Tryb energo oszczędny Hibernacja jeśli nie korzystasz zyskujesz wyłączając tą funkcję sporo będziesz miał napisane ile sam sie zdziwisz ile to zajmuje miejsca . program jest po polsku polecam
przeskanować komputer czy nie ma jakiegoś wirusa.
Dane komputera:
procesor: AMD Turion 64 X2 Mobile technology TL-68 2,40GHz
pamięć RAM: 4GB
karta graficzna: NVidia GeForce 8400 M GS
Pamięć :250 GB
z tego zajęte mam :
dysk C:8,70 GB z 38,7GB
dysk D(na nim znajduje sie instalka do visty) 2,73 G wolnych z 8,71
i dysk G: 120 GB wolne z 180 GB
system 32bit czy 64 bit?
32
Radzę pościągać wszystkie aktualizacje systemu , jeśli takich nie masz , duuuuużo przyspieszają włączanie sie Visty .
sp1 zainstalowany?
no właśnie co do tych aktualizacji to wyskakuje mi błąd typu:
kod 80070424
i nie wiem jak to zrobić aby aktualizować.