Hej
Właśnie czekam, aż dojedzie do mnie nowy telefon (Redmi Note 5).
Tak się zastanawiam, czy dla zwiększenia bezpieczeństwa nie warto by było włączyć na nim szyfrowania.
I tutaj mam pytanie - czy włączenie szyfrowania na Androidzie 8.1 wpływa jakoś na wydajność telefonu i zużycie baterii? W sensie czy szyfrowanie obciąża procesor, czy jest do tego dedykowany układ, tak jak obsługa AES w CPU stacjonarnych komputerów?
I/O zapisu odczytu się po włączeniu szyfrowania zwiększa.
Włączyć idzie, ale żeby wyłączyć to trzeba przywrócić do stanu fabrycznego z formatem danych użytkownika.
Podczas codziennego użytkowania różnicy nie widać, ale przy wczytywaniu i zapisie bardziej wymagających gier / programów już różnica w szybkości mimo wszystko jest odczuwalna.
Ja na MI5 Pro mam wyłączone z racji tego też, że mam MIUI Polska i TWRP.
W przypadku smartfonów z obsługą karty microSD dodatkowo szyfrujesz zawartość karty, a jeżeli będziesz chciał ją odczytać na innym urządzeniu to nie będzie to możliwe.
Nie wiem jak to jest w najnowszych modelach ale moje redmi 3 nawet zaszyfrowane można sflashować czystym obrazem systemu więc samo szyfrowanie podczas zgubienia/kradzieży blokuje dostęp do twoich prywatnych danych. Samo urządzenie nie staję się bezużyteczne a jak już zostało powiedziane, spadek wydajności może być widoczny.
Ja mam włączone szyfrowanie co objawia się tym, że muszę tylko wpisać pin podczas wchodzenia do TWRP
Jak nie czujesz, że FBI albo CBŚ siedzi ci na karku to nie masz raczej po co tego włączać. Po szyfrowaniu trzeba tylko podwójnie wpisywać pin podczas uruchomienia androida.
Zakładając, że nie masz odblokowanego bootloadera to nikt nie wgra potajemnie TWRP przez fastboota i nie usunie hasła / przekopiuje plików.
Mi się tak już raz wywalił po aktualizacji ROMu i TWRP - nie przyjmował pinu i trzeba było formatować partycję systemową i wgrywać na czysto ROM, więc wolę mieć wyłączone.