W przyszłym miesiącu zaczynam pracę jako administrator w firmie bankowej, swoją pracę będę zaczynał ucząc się i w tzw między czasie będę odpowiedzialny za szyfrowanie dysków.
Poszukuję oprogramowania do bardzo skutecznego i dokładnego szyfrowania dysku, tak żeby nikt nie upoważniony nie miał szansy odczytać danych z dysku (tak jak w przypadku NSA z jakąś tam wersją tru-crypta).
Oprogramowanie może byc bardzo drogie cena nie gra roli, ważne żeby było bardzo skuteczne. Czy możecie mi coś polecić ?
W takich instytucjach jak bank najpierw ustala się politykę bezpieczeństwa i jeśli firma (bank) narzuci korzystanie z danego oprogramowania (nawet jeśli inne jest lepsze), to bez zgody przełożonych i tak sam nic nie zdziałasz, tj. nie wprowadzisz innego oprogramowania, niż zalecane. Dowiedz się z jakiego oprogramowania korzystają i wtedy będziesz wiedział czego szukać w celu praktycznego poznania.
Przepraszam że nie odpisywałem, byłem na szkoleniu.
Trochę już sprawę poznałem, wygląda na to że najpopularniejszy jest darmowy true crpyt. Sęk w tym że obawiam się o jego bezpieczeństwo.
artaxerxes: Nie wiem czy prawda czy nie ale słyszałem że NSA przejmując komputer jakiegoś ‘hakera’ nie mogło odszyfrować dysku zabezpieczonego przez truecrpyt w wersji 7.1.
Generalnie zaproponowałem użycie true crypta, czekam na odpowiedź.
roobal: Komputery użytkowników sa na systemie windows.