Szyfrowanie plikow - poszukuje programu

Panowie, Panie

Poszukuje programu do szyfrowania plikow. No wiem tego jest sporo. Ale jak do tej pory nie moge trafic na takowy ktory by odpowiedal moim wymagania.

A sa one nastepujace.

Minanowicie poszujuje programu do szyfrowania plikow (w dosc duzych ilosciach). Program powinien dzialac na zasadzie jak działaja programy twozace virtualne dyski, ale cala operacja ma przebiegac na pojedynczych plikach.

Czyli jakis tam sobie program deszyfrujacy wisi w tle i w razie potrzeby uzycia ktoregos z plikow deszyfruje go w locie i pozwala na podglad. Tak wlasnie jak ma to miejsce w programach ktore szyfrowane dane umieszczaja na pliko-partycjach- raz zalogowany taki dysk jest w pelni dostepny dla programiow i uzytkownika jak by nie byl kodowany.

W chwili gdy nie chce aby dane byly dostepne osoba trzecim zamykam sesje w programie deszyfrujacym i pliki nie sa zdatne do uzytku -widzialne moga i maja byc ale w srodku “sieczka”.

Kakretnie chodzi tu o prace graficzne i zgromadzenie ich na plytach CD - DVD i o to zeby mozna bylo ja przegladac (katalogowac programami, przegladane miniatorki, itd itd… ) Ale zeby po wyniesieniu poza firme byly niemozliwe do przegldania przez osoby trzecie.

Na upartego mozna uzywac pliko-partycji ale jest ona mi mniej uzyteczna niz zbior pojedynczych zaplikow.

A i jeszcze jedno wymaganie. Algorytm kodowania powinien byc dosc mocny :slight_smile:

Byc moze doradzicie mi i skierujecie w stone takiego oprogramowania.

Do tej pory uzywam DriveCrypt’a i szukam czegos z jego funkcjonalnoscia, ale wladnie w oparciu o pojedyncze pliki

MarCiu

Może Steganos Safe??

marciu11

Proszę używać polskich znaków,opcja zmień i popraw.JNJN

Polecam MaxCrypt. Posiada dwa narzędzia: Manage Volumes i MaxConceal. Pierwsze z nich tworzy zaszyfrowane napędy a drugie ukrywa pliki. I co najważniejsze program jest darmowy. :slight_smile: Link:

:arrow: http://kinocode.com/

w ntfs nie potrzebujesz żadnego programu, opcja szyfrowania plików jest wbudowana w system - właściwości - zaawansowane - szyfruj…itd.,

musisz jeszcze ustawić opcje dostępu do pliku w zabezpieczenia

(w opcje folderów musi być odhaczone użyj prostego dostępu do plików itd.)