Szyfrowanie SSL a zewnętrzne odnośniki po HTTP

Mam pytanie odnośnie zamieszczania linków po HTTP do zewnętrznych witryn. Czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na szyfrowanie strony? Wiem, że ładowanie zasobów wymaganych do jej działania ma wpływ i tutaj nie ma problemu - wszystkie linki mam po HTTPS. Rzecz w tym, w pewnej sekcji strony mam zamieścić odnośniki do stron partnerów firmy, a wielu z nich nadal korzysta z HTTP. Czy to wpłynie na obsługę szyfrowania na naszej witrynie?

Na chłopski rozum (sorka panowie) biorę to tak, że nie ma to wpływu, bo przecież nie jest mi to działania strony potrzebne, ale z drugiej strony nie rozumiem działania mechanizmu, który jest odpowiedzialny za szyfrowanie, więc nie wiem, czy nie sprawdzi tych linków i nie da mi po łapach. Nie mam obecnie na czym przeprowadzić żywych testów, zatem podrzućcie jakąś odpowiedź.

@krystian3w @narandill

Jeśli mowa o odnośnikach - linkach KIERUJĄCYCH do innych stron nie będzie to miało wpływu. W przypadku umieszczenia jakiś zasobów na stronie (np. zdjęć) z takich nieszyfrowanych serwerów, już ma wpływ. Nie na samo szyfrowanie połączenia pomiędzy użytkownikiem a Twoim serwerem, bo tutaj wszystko będzie ok, ale problem będzie w tym, że te zasoby nie są pobierane przez zaszyfrowane połączenie, a więc przeglądarka nie uzna, że strona jest całkowicie bezpieczna i szyfrowana.

2 polubienia

Na stronie głównej, a także kilku podstronach, mamy sekcję PARTNERZY FIRMY opatrzoną logami tych firm (a jakże inaczej - przecież to w modzie), które po kliknięciu mają kierować do ich stron. Cieszę się, że nie będzie konfliktu. Dziękuję Ci za odpowiedź :slight_smile:

1 polubienie

Jeśli ich loga ładowane są z Twojego serwera, lub takiego który jest dostępny po SSL to nie widzę żadnego problemu :wink: .

2 polubienia