to nic,że nowsza
ten Twój GT430 powiedziałbym,że jest generalnie gorszy niż 8600GT, zwłaszcza do grania
płyta ma o tyle do tego,że są dwa rodzaje gniazda pci-e : 1 i 1a (albo 1.0 i 1.1)-różnie różni producenci oznaczają
rodzaj gniazda ma się ustawić sam, automatycznie, ale czasem nie chce i trzeba z palca ustawić (jak płyta ma taką możliwość)
niby jest tak,że to nowsze 1a (1.1) jest kompatybilne wstecz z 1 (1.0) ale właśnie czasem jest niby
nie wiem jak jest z tą Twoją kartą, ale te modele miały zarówno szynę pci-e 1 jak i 1a (1 i 1.0).te nowsze z 512 ramu miały tylko 1a.napięcie jest takie samo.
czasem pomagało wgranie nowego biosu karty (ale trzeba uważać, bo bios musi być dobrany do modelu)
ale czasem nic nie pomoże, choćbyś pękł
miałem swego czasu radeona 9600Pro 256MB - karta szła agpx4 idealnie, gdy dałem x8 szedł bsod i nie pomogła wymiana kondensatorów.tak miała i już.
miałem też asusa 8800GT (od nowości).karta ideał.sprzedałem przez allegro i gość pisze,że śmieci na ekranie i paski idą.zwrócił kartę,oddałem kasę.ale myślę sprawdzę i tak idzie już pół roku do dziś, bez żadnych problemów.
może też być tak,że układ odpowiadający za komunikowanie się z płytą gł.jest częściowo uszkodzony (jakiś scalaczek),ale rzecz jest nie do wyczajenia.
ja bym próbował wgrać nowszy bios karty