PAP , ISBnews:
Operator telekomunikacyjny T-Mobile Polska planuje komercyjny start oferty internetu poprzez światłowód na początku II kwartału 2019 roku - poinformował prezes spółki Andreas Maierhofer. Realizowana będzie ona m.in. w oparciu o infrastrukturę konkurencyjnej firmy Orange Polska.
U mnie też lezy pod nową drogą za ekranami od S17 i co z tego jak lokalny dostawca się nie podłączył do tej pory, a Orange odpowiada, że w tej lokalizacji jedyny pytam któryś raz i mają to w D.
To ciśnij dostawcę. Mój znajomy pracował parę lat temu u jednego z lokalnych dostawców światłowodu - podpinali pojedyncze osady czy wręcz domy przez internet radiowy, podpięty z drugiej strony właśnie do światłowodu. Prędkości osiągali fantastyczne, bo mało zakłóceń, otwarte tereny, można szaleć. I w ramach walki z cyfrowym wykluczeniem Ci ludzie mieli lepszy internet niż ja w centrum Gdańska
150 metrów światłowodu za 1000 zł? Moim zdaniem mega promocja Jak masz innych sąsiadów to popytaj, na 10 osób to już tylko stówka od domu, tyle się płaci za durne podłączenie modemu ADSL u niektórych dostawców
Realne koszty dociągnięcia światłowodu na taką odległość są znacznie większe, więc szczerze mówiąc nie jest to zła cena i na Twoim miejscu na pewno bym się na taką inwestycję zdecydował
Niestety nie zarabiam tyle, żeby mnie było stać na taką inwestycje.
EDIT:
Może nie do końca poprostu jakoś nie potrzebuję internetu z prędkością światła Nie wydaje mi się, żeby przez rok mi się zwróciło od takiego dostawcy, który za 120 miesięcznie oferuje 100Mb/s download.
Cena miesięczna rzeczywiście mało atrakcyjna. Światłowód to nie tylko prędkość, ale stabilność i niskie opóźnienia w porównaniu do LTE i te cechy są chyba ważniejsze, bo dzisiaj 50 Mbps w górę pozwala na komfortowe korzystanie z praktycznie wszystkiego w internecie.
Wiesz mam ten T-Mobile LTE od 2 lat i jeszcze nigdy nie narzekałem, nawet w centrum Lublina śmiga. Nie gram przez internet i w ogóle więc te czasy dostępu na mnie szału nie robią w światłowodzie. Obecnie mam LTE T-Mobile do 20Mb/s, korzystam ja i mam głównie więc płacenie tysiaka za przyłączenie światłowodu jakoś nie wydaje mi się aż tak sensowne.
Dziwne to, sam mam LTE (z braku zasięgu nadal siedzę na 3G) od t-mobile bez limitu na transfer danych (nie pamiętam jaka maksymalna prędkość) i płacę coś około 60 zł. Ja bym sugerował zadzwonić do nich albo przejść się do jakiegoś salonu i wynegocjować lepsze warunki bo nowi klienci płacą o połowę mniej a ja sam aneks podpisałem już co najmniej rok temu. Po co przepłacać?
Ale mi nie chodzi o abonament miesięczny. To co podałem było w wakacje 2017 i wiadomo, że teraz na pewno taniej. Mi poprostu nie opłaca się podłączać światłowód za tysiaka bo mi to nie potrzebne. Mam LTE od T-Mobile, do nadajnika w lini prostej 800-900 metrów i w opcji do 20Mb/s mam średnio 25-30 Mb/s w zależności od serwera z jakiego ściągam coś, nie mam takiego parcia na szkło, że musi się ściągnąć za 5 sekund, a youtube w 180p bez problemu się buforuje.
Nie interesuje bo w TV jeden kanał na razie z tym Canal+ 4k, na którym też na razie poza sportem prawie nic. TV 49 cale full HD, monitor też. Jak będę miał parcie na to to wtedy Netflix miałem raz pożyczone od kolegi jak miał od jakiegoś operatora komórkowego w pakiecie i jakoś mnie tam nie porwała oferta.