T-Mobile wprowadzi internet przez światłowód. Start w II kwartale 2019 roku

PAP , ISBnews:
Operator telekomunikacyjny T-Mobile Polska planuje komercyjny start oferty internetu poprzez światłowód na początku II kwartału 2019 roku - poinformował prezes spółki Andreas Maierhofer. Realizowana będzie ona m.in. w oparciu o infrastrukturę konkurencyjnej firmy Orange Polska.

Czytaj wiecej: https://businessinsider.com.pl

Między innymi? To kupili też dostęp do jakichś innych sieci? Jakoś jedyne informacje, jakie były to o światłowodach od Orange.

Taki światłowód jak Orange czyli w dużych miastach i reszta won, mamy was głęboko w 4-literach?

Zdziwiłbyś się na jakich wioskach jest położony światłowód :wink:

U mnie też lezy pod nową drogą za ekranami od S17 i co z tego jak lokalny dostawca się nie podłączył do tej pory, a Orange odpowiada, że w tej lokalizacji jedyny pytam któryś raz i mają to w D.

To ciśnij dostawcę. Mój znajomy pracował parę lat temu u jednego z lokalnych dostawców światłowodu - podpinali pojedyncze osady czy wręcz domy przez internet radiowy, podpięty z drugiej strony właśnie do światłowodu. Prędkości osiągali fantastyczne, bo mało zakłóceń, otwarte tereny, można szaleć. I w ramach walki z cyfrowym wykluczeniem Ci ludzie mieli lepszy internet niż ja w centrum Gdańska :slight_smile:

Jak mi lokalny dostawca wyjechał tysiak za dociągniecie światłowodu do domu 150 metró∑ to mi się odechciało światłowodu :stuck_out_tongue:

150 metrów światłowodu za 1000 zł? Moim zdaniem mega promocja :slight_smile: Jak masz innych sąsiadów to popytaj, na 10 osób to już tylko stówka od domu, tyle się płaci za durne podłączenie modemu ADSL u niektórych dostawców :stuck_out_tongue:

Realne koszty dociągnięcia światłowodu na taką odległość są znacznie większe, więc szczerze mówiąc nie jest to zła cena i na Twoim miejscu na pewno bym się na taką inwestycję zdecydował :slight_smile:

Niestety nie zarabiam tyle, żeby mnie było stać na taką inwestycje.

EDIT:

Może nie do końca poprostu jakoś nie potrzebuję internetu z prędkością światła :slight_smile: Nie wydaje mi się, żeby przez rok mi się zwróciło od takiego dostawcy, który za 120 miesięcznie oferuje 100Mb/s download.

@anon59583276:
dostawcy, który za 120 miesięcznie oferuje 100Mb/s download.

Nie do wiary?
Cena “nie z tej ziemi”
Może to “cennik” usługi sprzed dekady?

Cena miesięczna rzeczywiście mało atrakcyjna. Światłowód to nie tylko prędkość, ale stabilność i niskie opóźnienia w porównaniu do LTE i te cechy są chyba ważniejsze, bo dzisiaj 50 Mbps w górę pozwala na komfortowe korzystanie z praktycznie wszystkiego w internecie.

Garos:
dostawcy, który za 120 miesięcznie oferuje 100Mb/s download.

Zapewne jest to cena sprzed wielu lat, gdy gdzieś tam w “odległej galaktyce” światłowód “raczkował”, w dzisiejszych realiach jest ona “nierealna”

Wiesz mam ten T-Mobile LTE od 2 lat i jeszcze nigdy nie narzekałem, nawet w centrum Lublina śmiga. Nie gram przez internet i w ogóle więc te czasy dostępu na mnie szału nie robią w światłowodzie. Obecnie mam LTE T-Mobile do 20Mb/s, korzystam ja i mam głównie więc płacenie tysiaka za przyłączenie światłowodu jakoś nie wydaje mi się aż tak sensowne.

Spoko, każdy wybiera to co mu najbardziej odpowiada :slight_smile:

Dziwne to, sam mam LTE (z braku zasięgu nadal siedzę na 3G) od t-mobile bez limitu na transfer danych (nie pamiętam jaka maksymalna prędkość) i płacę coś około 60 zł. Ja bym sugerował zadzwonić do nich albo przejść się do jakiegoś salonu i wynegocjować lepsze warunki bo nowi klienci płacą o połowę mniej a ja sam aneks podpisałem już co najmniej rok temu. Po co przepłacać?

Ale mi nie chodzi o abonament miesięczny. To co podałem było w wakacje 2017 i wiadomo, że teraz na pewno taniej. Mi poprostu nie opłaca się podłączać światłowód za tysiaka bo mi to nie potrzebne. Mam LTE od T-Mobile, do nadajnika w lini prostej 800-900 metrów i w opcji do 20Mb/s mam średnio 25-30 Mb/s w zależności od serwera z jakiego ściągam coś, nie mam takiego parcia na szkło, że musi się ściągnąć za 5 sekund, a youtube w 180p bez problemu się buforuje.

@anon59583276:
przyłączenie światłowodu jakoś nie wydaje mi się aż tak sensowne.

Czyli technologia UHD, lub 4K /jak zwał to zwał/, Cię nie interesuje…ale okay, jeszcze “bez tego” da się żyć

Nie interesuje bo w TV jeden kanał na razie z tym Canal+ 4k, na którym też na razie poza sportem prawie nic. TV 49 cale full HD, monitor też. Jak będę miał parcie na to to wtedy :slight_smile: Netflix miałem raz pożyczone od kolegi jak miał od jakiegoś operatora komórkowego w pakiecie i jakoś mnie tam nie porwała oferta.