Używałem już opcji szukaj, było kilka takich tematów, jednak trochę odmiennej natury. Chodzi o to, że parę miesięcy temu zakupiłem Windows 7 Home premium, a 3 dni temu wymieniłem płytę główną, procesor, RAM oraz napęd. Wszystko ładnie, pięknie, dzisiaj z resztą też, jednak teraz uruchomiłem komputer i zauważyłem tą samą informację, co zaraz przed aktywacją- “Ta kopia systemu Windows nie jest oryginalna”. Najdziwniejsze jest to, że nie dostałem żadnego ostrzeżenia na ten temat wcześniej, a sam system zachowuje się jakby nic się nie działo- żadnych informacji w tray’u itp.
jak licencja box czy oem ?
OEM.
No to masz odpowiedź. OEM jest przywiązana do konkretnego komputera (głównie do płyty), wymieniłeś te części więc powinieneś nabyć nową licencję, lub BOX’a która nie ma takich ograniczeń ale i jest droższy.
Spokojnie ja miałem wersję OEM Windowsa XP i po wymianie sprzętu (procek+płyta główna) nie chciał mi się aktywować. Zadzwoniłem do microsoftu zgodnie z ich instrukcjami:
Aby uaktywnić system Windows przez telefon
-
Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Wszystkie programy, a następnie kliknij polecenie Aktywacja systemu Windows.
-
W oknie Aktywacja systemu Windows wybierz opcję Tak, chcę zadzwonić do przedstawiciela biura obsługi klienta, aby wykonać aktywację systemu Windows.
-
Po wybraniu odpowiedniej lokalizacji zostanie wyświetlony numer telefonu oraz identyfikator instalacji, który należy przekazać przedstawicielowi biura obsługi klienta w celu zakończenia procesu aktywacji.
Po dodzwonieniu się do MS połączyłem się z automatem, który podje instrukcje. Wszystko poszło sprawnie i bez problemu. System został aktywowany na nowym sprzęcie. Pozdrawiam.
No i tu się już zaczynają schody, bo gdy otwieram to okno, jedynym co mam, to napis “Aktywacja powiodła się […]” i link do strony “z korzyściami wynikającymi z posiadania oryginalnego systemu w trybie online”.
http://support.microsoft.com/gp/cu_sc_s … lephone/pl tu są nr telefonów do MS. Ja dzwoniłem na ten pierwszy. Mam nadzieję, że się przydadzą.
Osobiście mam to samo, od paru dni przy uruchamianiu ta sama informacja, a wszędzie pisze, że system już jest aktywowany więc nic nie można zrobić