Rozmyślam nad zakupem tabletu. Głównie do surfowania po necie, jakieś filmiki, może Netflix, czytanie komiksów itp. Budżet to ok. 1000 zł. Wielkość ekranu to 10 cala lub więcej. Z tego co patrzyłem po sklepach internetowych, to wielkiego wyboru chyba nie ma i zastanawiam się nad
Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019 oraz Huawei MediaPad T5 10.1. Kosztują podobnie, ale każdy z nich zdaje się mieć inne wady i zalety:
Samsung:
zalety:
Android 9,
obietnica update do Androida 10,
większy akumulator,
Wady:
2 GB RAM.
Huawei:
zalety:
3 GB RAM,
Wady
Android 8,
prawdopodobnie brak jakichkolwiek aktualizacji.
Miał ktoś styczność z tymi modelami i jest w stanie powiedzieć, który wydaje się być bardziej warty zakupu? Inne propozycje też chętnie przemyślę.
Ty sobie w razie czego poradzisz z “hakowaniem” tabletu. Mi chodziło tylko o to, żeby zwrócić uwagę na ten problem, bo tablet czy smartfon bez sklepu z aplikacjami jest tylko przenośną przeglądarką internetową.
Faktycznie, przy Huaweiu może być jakiś problem z usługami Google’a, w sumie nie pomyślałem o tym. Nie chce mi się tracić czasu na zabawę w “hakowanie” tabletu by zainstalować na nim coś, co powinno być tam od początku. Dzięki za wskazówkę.