Tablet do YT/FB/Messengera do 1500 zł

Nie, te Gspace, Gbox i inne aplikacje tego typu, to strata czasu i nerwy. Czytałem o tym i zgadzam się z tobą.

Mamy w firmie ostatniego fona od Huaweia, który miał jeszcze usługi Google. Są tam więc dwa sklepy. Google Play i Appgallery. Z ciekawości zacząłem od Appgallery żeby zobaczyć ile aplikacji tam znajdę.
Airbnb - w sklepie nie ma
Discord - w sklepie nie ma, tzn ciągnie z innego źródła
Blikom - wogóle nie ma
Chrome - w sklepie nie ma, ale może dociągnąć z mniej pewnego źródła
Dropbox - w sklepie nie ma
Firefox - w sklepie nie ma, ale może dociągnąć z jakiegoś innego 3rd… źródła
mObywatel - w sklepie nie ma, ale może dociągnąć skądś tam

no i tak na każdym kroku. Regułą jest, że apki nie ma a od jakiegoś czasu jedynie dodali pobieranie z zewnętrznego źródła, ale co to za interes jak sklep nie bierze żadnej odpowiedzialności za to źródło. Szybko zacząłem instalować rzeczy z Google Play. Tak jak lubię tą firmę tak nie będę jej polecał, chyba że odzyska usługi Google.

To tylko daje do myślenia jak chinski rynek aplikacji różni się od europejskiego. Oni zupełne nie znają naszych apek a my nie mamy pojęcia co tam oni u siebie instalują.

To AppGallery na naszum rynku się chyba nie rozwinie. Dlatego ja polecam unikać Huawei’a, chyba, że zdejmą sankcje i będzie GMS.

Co prawda można odblokować bootloader i wgrać inny ROM, ale po co zajmować się tym, jeśli nie trzeba?