Tablet z Win8 - Problem z rozłączaniem się Wi-Fi w trybie uśpienia

Witam. Posiadam tablet Lenovo Miix 3-1030 z Windows 8.1 i mam z nim dość frustrujący problem. Jak w tytule -Za każdym razem, gdy wyłączę ekran (lub “zamknę” tablet z podłączona klawiaturą) wyłącza mi się Wi-Fi.

Problem zaczął występować po tym, jak zrobiłem reinstall systemu. Wcześniej wszystko było OK i nie trzeba było za każdym razem się łączyć ponownie z internetem.

Przeglądałem dokładnie internety, fora, ale żadne proponowane sposoby u mnie nie działają.

Od razu uprzedzam, że w “opcjach zasilania” nie mam żadnych ustawień / zakładek związanych z siecią. Nic tam z Wi-Fi nie mogę zmienić.

O ile dobrze pamiętam, gdzieś w managerze urządzeń w opcjach tej karty sieciowej powinna być zakładka mówiąca, o usypianiu go. Tam trzeba wyłączyć uśpienie dla tej “karty sieciowej”… czy jak tam się to zwie :wink:

Wchodzę w właściwości mojej karty sieciowej i nie ma takiej zakładki. Są tylko “ogólne”, “zaawansowane”, “sterownik”, “szczegóły”, “zdarzenia” i “zasoby”. W żadnej z tych zakładek nie ma nic związanego z zasilaniem / usypianiem i tym podobnymi.

Menedżer urządzeń -> karty sieciowe -> tu wybierasz swoją kartę i prawym myszoklikiem na niej -> właściwości… i tu powinno być okienko z tymi zakładkami, które napisałeś.
Po “zasoby” powinna być kolejna zakładka z tytułem: “zarządzanie energią”, a w niej coś w stylu: “Zezwalaj komputerowi na wyłączanie…blablabla… w celu oszczędzania energii” i to trzeba wyłączyć.
Mówię “powinno”, bo piszę z pamięci - nie mam win 8 pod ręką, by to sprawdzić.

Edit: aaaa już wiem! Skleroza nie boli :wink: hahaha…
Wyłącz rozruch hybrydowy, bo to blokuje te opcje. Tzn. szybkie uruchamianie.

Wyłączyłem to szybkie uruchamianie i żadnych zmian. Zakładki o której piszesz wciąż brakuje, jest tylko to, co wypisałem wcześniej.

Zrób pełen restart i daj potem screen’a jak to tam wygląda w managerze i potem to okienko

A sprawdź w obecnym planie zasilania - zmień ustawienia planu i zmień zaawansowane opcje zasilania i szukaj ustawienia karty sieci bezprzewodowej i moduł oszczędzania energii i tu albo to wyłącz, albo daj Maksymalną wydajność. OK, restart i sprawdź.

Restart robiłem, tak to wygląda

@JNJN Tak jak pisałem w pierwszym poście, nie mam takiej zakładki w zaawansowanych opcjach zasilania. Gdybym miał, to pewnie problem już dawno byłby rozwiązany :wink:

No to lipa?

Może brak sterowników do chipsetu?

Programu firmowego do planów zasilania? Power Management

Ale to gdybam.

Przesuń gdzieś to okienko właściwości, żebym widziała, co jest pod spodem w menedżerze urządzeń :wink:
Pokaż mi po prostu urządzenia sieciowe jakie tam są.

Prosz

Aaaa widzisz… To jest tzw. karta combo - tzn wszystko w jednym. I w takich jest nieco inaczej. Prawdopodobnie trzeba będzie zrobić to przez wpis w rejestrze systemu. Poszukam informacji o tym, jak usiądę potem do laptopa.