Tacka od CD-ROMu się nie wysuwa

Otóż tacka nie chcę wysunąć się z CD-ROMu, próbowałem przez Mój komputer/CD-ROM/Wysuń i nic. Ponowne włączenie komputera nie pomaga. Czy ktoś wie o co tu chodzi?

Albo uszkodzony albo coś blokuje wysunięcie się.A w ogóle pali się dioda na CD-ROMIE?

Cały czas się pali, nie miga.

(chyba) Każdy CD/DVD-ROM ma gdzieś w pobliżu tacki taką malutką dziurkę. Weź np wykałaczkę, i kliknij w przycisk w środku. Powinno to wysunąć tackę.

To chyba zresztą nie to forum na takie pytania:P

Najpierw zastosuj się do porady suprise. Następnie włóż jakąś płytę do napędu. Zamknij tackę i spróbuj ją otworzyć przyciskiem. Jeżeli z płytą w napędzie tacka otwiera się bez problemu, to daj znać, a ja powiem co dalej zrobić.

W trybie awaryjnym tez nie wysuwa się???

Mogła się zerwać taśma, która na zębatkach służy do otwierania napędu

Ja mam takie objawy, więc co mam zrobić :?:

Poradziłem sobie: Wyjąłem gumkę napędu tacki i przemyłem ją gorącą wodą z szamponem. Wyjąłem tackę, trochę wyczyściłem mechanizm i nasmarowałem.

Po podłączeniu działa bez problemów.

Dobrze, że sobie poradziłeś, ale obawiam się, że przemycie będzie krótkotrwałym rozwiązaniem. Winny jest magnes dociskający płytę do ośki napędowej (jeżeli z płytą otwiera, a bez płyty nie otwiera).

Też mam ten problem z magnesem jak sobie z nim poradziłeś ?

Należy osłabić magnez. Ja nakleiłem na docisk odpowiednio docięty kawałek papieru.