Taktowanie pamięci RAM

Hej all,

Mam mały problem. Kupiłem dziś pamięć DDR3 OCZ PLATINUM 2x1 GB. Teraz w sumie mam 4 GB.

Przed dołożeniem tych kupionych miałem 2x1 GB taktowane z częstotliwością 666 MHz i miały timingi 7 7 7 20

Gdy dołożyłem kupione 2x1 GB są one taktowane 533 MHz, i mają timingi 9 9 9 24.

I tutaj pojawia się moje pytanie. Czemu te nowo kupione mają wyższe timingi i niższą częstotliwość, skoro są to takie same modele jak te stare?

Tutaj dokładne oznaczenia modelów pamięci: OCZ XTC Platinum OCZ3P13331G

Witam.

Powiedz mi jedno jakim cudem OCZ XTC Platinum OCZ3P13331G taktuje ci na 533MHz powinno być 1333MHz i te stare ddr3 2x1 GB taktują ci na 666Mhz??

Podaj mi model płyty głównej.

Sam chciałbym to wiedzieć. Moja płyta to ASUS P5E3

Dodane 18.03.2011 (Pt) 21:24

85560836.gif

Uploaded with ImageShack.us

Ciekawi mnie dlaczego 2 kości mają taktowanie 1066, a dwie kolejne 1333. Tak samo sprawa się ma z timingami. Na wszystkich pamięciach jest napisane 7 7 7 20. Czemu są tak wysokie?

Nie powinno sie łączyć kości pamięci które maja odmienne taktowanie. Ty połączyłeś 2x 1 gb 1333Mhz z 2x1gb 1066mhz! Bo może sie sypnąć. A system chodzi normalnie od czasu modernizacji czy jest niestabilny? Muszą byc identyczne ! To pewnie jest powodem twojego niezadowolenia. A jeśli chodzi o wysokie timingi

pamięć DDR3 kosztem wysokiej częstotliwości posiada wysokie timingi więc sie tym nie przejmuj. Dobrze zainstalowałeś pamięć chodzi mi o dual channel??

Nie do końca się rozumiemy. Wszystko chodzi stabilnie. Ale pytam się dlaczego są różne taktowania? Te kości co kupiłem są identyczne jak tamte stare. Znam się na tym i nie kupiłbym pamięci o różnych zegarach. Poza tym o tym że są takie same świadczą opisy:

DIMM1: OCZ XTC Platinum OCZ3P13331G

DIMM2: OCZ XTC Platinum OCZ3P13331G

DIMM3: OCZ XTC Platinum OCZ3P13331G

DIMM4: OCZ XTC Platinum OCZ3P13331G

Dlaczego dwie pamięci działają z mniejszym zegarem?

Podaję link do tych pamięci, które zakupiłem.

http://allegro.pl/ocz-2gb-ddr3-1333-pla … ?source=oo

Jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy jest takie, że te pamięci niby są na platformę AMD, ale częstotliwość taktowania do tego się raczej ma nijak.

a ktoś ci nie wcisnął wolniejszych pamięci? Na pudełku sie zgadza?

Na pudełku wszystko się zgadza. Jedyne co zauważyłem to to, że na pamięciach nie ma hologramu.

powkladaj je parami w odpowiednie sloty, bo obecnie masz je pomieszane… i nie kupiles identycznych, tylko bardzo podobne (maja rozne timingi)

ustaw na sztywno napiecie (1.65v max) i timingi (7-7-7-20) dla 666MHz

Nie da rady na 1.65 V. Mam obecnie na 2,04 V bo inaczej mam zwiechy w różnych momentach.

ile?? to w koncu jakie masz pamieci DDR2 czy DDR3?

pamieci DDR3 w wyzszym procesie (90nm) moga byc zasilane napieciem 1.65v (szczegolnie te w okolicach 1800MHz i wyzej), ale ponad 2v jest dla nich zabojcze, bo takie napiecie jest dobre pod DDR2 przy oc (nominalne 1.8v)

cos masz namieszane strasznie…

Wiem, że to dużo, ale jak ustawie mniej mam zwiechy. Czytałem gdzieś że niektóre wersje biosu przekłamują wartości napięć i zbytnio się tym nie przejmuje.

a uporzadkowales kosci? jakims Memtestem przeleciales?

to, ze bios podaje inna wartosc, to sie zgodze (dochodzi jeszcze vdrop) ale nie zeby o 0.5v… to duzo za duzo

Testy memTestem przechodzi bezproblemu. Kości uporządkowałem

szukaj w takim razie w biosie - nie wiem, moze za male napiecie na SB/NB, moze VTT? doczytaj w instrukcji plyty, bo byc moze obsluguje 1333 dopiero po oc?

Moja płyta obsługuje 1333 bez oc. Ustawie jednak na 1066, bo nie ma sensu sie bić o 800 MB/s przy odczycie z pamięci. Ważniejsza jest stabilność.

Przy 1066 jadę na 1,86 V i czasach 6 6 6 18