Od niedawna posiadam komputer firmy lenovo również z taką płytą główną(lenovo 42y6492)
Orginalnie znajdował się w nim procesor intel celeron 2.8(z nim było wszystko ok) nie był on jednak dla mnie wystarczający ponieważ lubię pograć w gry.Więc postanowiłem wymienić procesor na intel core 2 duo e4500 2.20ghz.Wymieniłem procesor działał nawet bez reinstalacji windowsa.
Od dłuższego czasu zmagam się z problemem tego procesora ponieważ gdy zainstalowałem win 7 na nim zaczął najpierw pokazywać 2.93ghz a potem 1.1ghz (1 rdzeń) nagle patrze w ewereście procesor taktowany jest odpowiednio 1463MHZ dla każdego rdzenia mnożnik ustawiony na 6(domyślnie 11) a szyna na 244(domyślnie 200) co może być tym spowodowane ? Dodam że czasami komp sie właczy na 2194MHZ dla każdego rdzenia lecz przestawi tylko szyne a nie mnożnik.Dodam także że biosu nie umiem reinstalować bo na stronie lenovo takowego nie ma a na google to moge pobrać jakiś pic a do tego bios jest niemiecki W najbliższym czasie chce jeszcze przeinstalować windowsa 7 co o tym myślicie ? Mam nadzieje że wyraźiłem się wyraźnie dlatego się rozpisałem. Proszę o pomoc
intel speedstep:) mnożnik i napiecie przeskakuje jak pcet nie jest używany pełną parą w celu zmniejszenia poboru prądu mniejszego wydzielania ciepła i co za tym cichszą pracą wentylatora:)
to nie jest żaden błąd te technologie są używane do dziś w najnowszych cpu intella.
Wiem czytałem o tym lecz mój 1.46mhz nie zwiększa sie pod obciążeniem ooct a także wymagających gier.W windowsie przestawiłem ustawienia zasilania na wydajność i też nie pomogło.Dodam że ten spadek jest odczuwalny w tych wymagających gierkach
Tez ogladalem plyte pod wzgledem zworek i sa 2,przy ramach i przy sata wejsciach.gdy wstawie jumpera na ta kolo ram nic sie nie stanie wciaz bd dzialal na 1.4ghz a gdy wloze ten na sata to sie nie uruchomi, pewnie to cos od dysku a zdj wstawie jak wróce ze szkoły.proc łapie 35-45 stopni pod obciazeniem wiec to raczej nie wina temp
pluja , na forum używamy polskich liter diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku Edytuj(na dole pierwszego posta po prawej stronie) - wyedytować wszystkie swoje posty w tym temacie. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.