Tani laptop i wyslyka pieniedzy

witam!

napisze od razu ze nie wiedzialem jak temat nazwac :stuck_out_tongue:

a wiec moge kupic takiego laptopa

http://www.allegro.pl/item247565089__co … combo.html

za 300 zł, ale od innego gosci i poza allegro, mam mu wyslac 100 zl zaliczki i wyslac meila zobowiązującego ze mu wysle reszte kasy jak otrzymam laptopa.

co o tym sądzicie? jakby nie blo to moze mnie w balona robic.

ps. wyslal mi fotki i niby ok, ale mogl je skopiowac z jakies aukcji

ps2. tydzien temu sprzedawalem mu telefon w ten sam sposob, ale on mi wplacil na konto calosc kasy a ja mu pozniej wyslalem…

To jest prawdopodobnie lipa. Uważaj.

Za za swojego lapka fabrycznie nowego dałem 999 PL brutto,

ale to był sprawdzony sprzedawca no sam lapek do najnowszych nie należy.

tez bym nie robiła takiego interesu

Zawieranie transakcji poza Allegro jest niezgodne z regulaminem tego serwisu aukcyjnego. Jeśli coś pójdzie nie tak, nie możesz się domagać żadnego zwrotu od Allegro (POK - Program Ochrony Kupujących), tak więc nie będziesz miał żadnej podkładki, a co za tym idzie w razie problemów nie będziesz mógł tego nigdzie zgłosić.

Po przeczytaniu tego co napisałeś muszę powiedzieć, że Sprzedający coś za chętny jest do zawierania takich transakcji. Albo otrzymasz jakiegoś uszkodzonego trupa albo nie otrzymasz nic. Na Twoim miejscu nie ryzykował bym, wyślesz mu stówkę i tyle zobaczysz sprzęt. Nie ma co w cuda wierzyć za 300 zł takiego laptopa (sprawnego i w dobrym stanie) nie kupisz.

Jeśli można wiedzieć, to jak dostałeś taką propozycję? Znalazłeś aukcję na Allegro czy jak?

Na Policji może to zgłosić zawsze.

Firma wygląda na istniejącą faktycznie. 100 zł nie wydaje się jakąś gigantyczną sumą i w sumie można by zaryzykować. Jak przyśle trupa to zrezygnujesz. To jest firma i masz prawo odstąpić od umowy w ciągu 10 dni bez podania przyczyny, bo transakcja została zawarta na odległość.

Temu gościowi sprzedałem telefon (prowadzi komis i skupuje telefony) po tranzakcji napisal ze jakbym chcial cos kupic/sprzedac to mam dac znac, aj mu napisalem co ma na sprzedaz, napisal laptopa i telefony to si espytalem o tego laptopa.

Napisal co i jak zastanowilem sie i wczoraj dogadalismy sie. To nie byla jego aukcja na allegro, poprostu to jest niby ten sam laptop.

100 zł nie jest dużo w sumie a laptop az taki zly nie jest jesli popatrzec na cene.

Napisal tez ze sprzedaje go bo u niego leży bo ma dwa lepsze. I dla mnie tak tanio bo sprzedałem mu tanio telefon i odbyło się szybko i bez problemów.

Pienbiadze wczoraj wplaciłem, a on odrazu wysłał, niby dziisja ma być kurier. pozdro

No to zobaczymy jaki będzie finał sprawy. Daj znać :).