Tani laptop na jakim procesorze?

No ja mam kolejne :wink: Dopłacając do nowego dysku to już płacimy więcej niż za nowy…a wydajność mamy taką samą …no i kwestia Windowsa którego w poscie nie wykazano :wink: Jak autor znegocjuje ze 300 zł, to dobry deal. Tylko sprzedający odpowie, ze zapłacił dwa razy tyle rok temu… no bo głupiutko kupił i teraz sprzedaje równie nierozsądnym :wink:

Nowy kosztuje 2,8k. Po pierwsze to zastosowanie laptopa. Jak ma być do gier, to można pomyśleć, bo ma dedykowaną grafikę MX940, chociaż to bardziej opcja pod mniej wymagające gry i przydało by się rozbudować do 8GB RAM. Do multimediów różnica w szybkości uruchomienia laptopa z SSD i HDD jest ogromna, więc dokupienie dysku nie zwiększa wydajności w grach, ale ich szybsze wczytywanie i instalowanie. HDD jest dobry na magazyn danych jako drugi dodatkowy dysk, natomiast jako systemowy polecam SSD. Ten Aspire powinien mieć wolne miejsce na drugi dysk SSD M.2. Samodzielny montaż, lub wymiana dysku HDD na SSD jest czasochłonna, ale nie są to duże koszta a warto, bo laptop działa z Windowsem na SSD szybciej.
Dysk SSD są już w bardzo dobrych cenach. Koszt dysku SSD 240GB M.2 na Sata to około 120zł.

Druga kwestia to 8GB RAM, SSD 256GB i Windows 10 wliczony w cenę Aspire za 2,1k, którego poleciłem nie wspominając, że ma matrycę IPS z lepszymi kątami widzenia. Do gier owszem, jednak do odtwarzania multimediów i przeglądania neta zdecydowanie lepszym wyborem jest polecony przeze mnie Aspire.

Okej, ja rozumiem, tylko… kto kupi taki nowy za 2800? Rynkiem reguluje popyt, kawalerka w Grodzisku za 450.000 może wisieć latami, ale to nie znaczy, ze tyle warta.

Pod 0 wymaganiowe, ta karta jest ~~= MX130, we wspomnianej cenie 2800, może nie TI, ale 1050 będziemy mieli :wink:

Tylko to już insza inszość, bo ma być tanio, w tym kontekście ten używany oferuje tyle co nowy… i ma krótsza gwarancję. Jasne, może obudowa lepsza, tylko mowa o domowym, nie podróżnym :wink:

A co Panowie myślą o takiej ofercie.

lepiej bo jest i3 :slight_smile: ten sam jest w xkom ale napisz w ich temacie rabatowym to jeszcze pewnie urwiesz w ceny

Uciekaj.
Pieniądze wyrzucone w błoto primo procek słaby, bliżej mu do 10 letnich Quadów niż współczesnych desktopów (6.000+). Dodatkowo 4 GB RAM, możesz dołożyć na 8 pewnie, tylko koszt :wink: Na koniec: super, super dysk twardy ssd na m2 - chyba tylko by podbi ccee lub pozbyć się niechodliwych. SSD by starczył, to nie stacja robocza :wink:

Do budżetowych konstrukcji amsz dwie opcje: i3-8130U i 2200U, przy czy ten drugi jest tańszy i równie dobry. Kombinowanie z Atomami na N, z A6, ze starymi Intelami odbije się czkawką. Laptop kupiony na styk za 2-3 lata pójdzie na smietnik, “wymagania Internetu” też rosną :wink:

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i3-7020U-vs-AMD-Ryzen-3-2200U-vs-Intel-Core2-Quad-Q9000/3255vs3152vs1042

Marcin 20000… To podeślij z dwie trzy oferty, oczywiście trzymające się ziemi, żeby nie przedłużać tematu bo w końcu muszę wybrać

Nawet myślałem o tej ofercie… Bo nie mam wymagań wygórowanych net ma śmigać, bez czkawki i filmiki online…

chcesz instalować Linuksa? Bo za WIndowsa dopłacisz 500 zł… zaraz Ci wrzucę coś… poczekaj już te 5 min…

Tuamsz 2200u
https://allegro.pl/kategoria/laptopy-491?string=2200u&order=p&stan=nowe&offerTypeBuyNow=1&bmatch=baseline-n-cl-eyesa-bp-ele-1-1-0627

Nie znam sklepu, ale ten wydaje się OK: Windows 10 + matryca full HD (niektóre mają HD) + SSA (fakt małe ale nie instalujesz Wiedzmina)

Następnie wchodzisz na strone Lenovo i patrzysz jakie pamięci sa kompatybilne, na 100% jakieś mikrony, bo takie dokładałem
koszt z 70 zł https://allegro.pl/kategoria/czesci-do-laptopow-pamiec-ram-77809?string=4GB&bmatch=baseline-n-cl-eyesa-bp-ele-1-1-0627&order=p&typ=DDR4&pojemnosc-calkowita=4%20GB

Alternatywnie Intel:
14 cali full hd windows 4 GB ram do dodania jak w Ryzenie

lub w 15calach to samo ssd, full hd windows

Sparwdź sobie sprzedawcówi oferty, czy dobrze przekartkowałem, ale każda sztuka powinna być:

• nowa
  • gwarancja
  • full hd matryca
  • dysk ssd
  • windows w cenie

Już raz kupiłem Toshiba laptka za 4000 na Vista, nigdy więcej takich zakupów, bo to bez sensu. Ambicje do… Ma śmigać nie zacinac, być nie zawody… Nie gram przede wszystkim, wysłać korespondencję, dokumenty i koniec w tym temacie… Wolę Windows…

No to Wkleiłem Ci 3 modele, w cenie tamtego i to najlepsze co można dostać, kwestia 60-70 zł i 10 minut ze śrubokrętem to dołożenie RAM, druga kosć 4 GB może być używana, w Lenovo Ideapad łatwo dodać, w innych nie wiem. Każdy z tych 3 powinien spokojnie odtwarzać filmy i wystarczyć do zastosowań biurowo-internetowych na 3-4 lata.

Wszystkie jednak bez napędu, to już robi się chyba standard

Zgadza się, waga do recenzji musi być jak najmniejsza. Dodatkowo czas pracy na baterii i …cena.
Jeżeli masz napęd ze starego laptopa to w Lenovo, przynajmniej u mnie w 15 calowym ideapadzie 330, jest zatoka na zamontowanie :wink: W Acerze musiałbyś poszukać zdjęć wnętrzności.

Alternatywnie możesz i owszem, poszukać “poleasingowca” za 800 zł z napędem. Tylko w takim przypadku pogódź się z niedziałającą (prawie) całkiem baterią, kiepskiej jakości matrycą (technologia poszła do przodu), słaba wydajnością (CoreDuo sprzed 10 lat to poziom tanich Atomów, czyli marnie. Pierwsze I3 są niewiele lepsze). Dodatkowo “zużycie” przełożyć się może na awaryjność, w rzypadku dysku twardego na dzień dobry do wymiany pewnie.

Marcin 20000… Jeszcze pytanko dotyczące procesora * Procesor:AMD® Ryzen 3 2200U 2,5 - 3,4 GHz a Procesor: Intel® Core™ i3-8130U porównanie jakie na korzyść? i to samo jeśli chodzi o kartę graficzną : Intel® UHD Graphics 620 AMD Radeon Vega 3… Nie ukrywam że najbardziej pasuje mi … https://allegro.pl/oferta/lenovo-ideapad-330s-14-i3-8130-4gb-128ssd-fhd-blue-8241930666. Twoja opinia?

Tu masz ranking mobilnych CPU, a tu - GPU.

W passmarku, może mniej dokładnie, ale lepiej widać:
CPU Mark Rating
As of 3rd of July 2019 - Higher results represent better performance
Intel Core i3-8130U @ 2.20GHz 5,046
AMD Ryzen 3 2200U 4,576

Praktycznie identyczne, Intel nieco mocniejszy w procku, Amd w grafice.
Odnośnie do laptopa, dolicz sobie już na start +70zł za używane 4 GB RAM , masz tylko 4 i do netu będzie ciężko :wink: Technicznie jest OK, jak chcesz ultrabooka, to powinien dłużej na bateryjce chdozić.

Marcin 20000 Możesz podesłać mi jeszcze 3 oferty podobne, bo 2 już mi odpłynely niestety… Dzięki bardzo

Na Ryzenie2200u / 8130u? OK, ale przed 15- “ważna sprawa” TM.

import z UK

ten wyglaa bezporoblemowo

ten wyglada ok

ew. jak chcesz b. tanio i nie obawiasz sie “uzywanych”

sprawdź opinie o sklepach, gwarancje, w arzie wątpliwości dopytaj o szczegóły, osobiście myślałbym o 2, nie tylko rawie najtaniej, ale przynajmniej formalnie nowy, a jeszcze te 70 złz a 4GB RAm dodatkowe kiedyś Ciebie czeka :wink:

Myślisz o 2 laptopie. https://allegro.pl/oferta/laptop-lenovo-ryzen-4gb-ssd128-15-6-fhd-win10-8151563841#warranty.??? Bo nówka? Jak będziesz miał chwilę to dorzucić coś jeszcze… W tych samych granicach… Dzięki bardzo

1 polubienie