Tani laptop na jakim procesorze?

Panowie chce zakupić tani laptop, tylko na jakim procku wg waszych opini… AMD A6-9225(2,6ghz,3.0 GHz turbo) Intel Celeron N4000 4M cache. Intel Celeron N3350 up to 2.60 GHz, No i czy brać już na RAM DDR4? czy DDR3? Proszę o podpowiedź

AMD A6-9225 jest najszybszy z nich (ale to i tak nadal bardzo wolny procesor)

DDR3. Przecież miał być tani.

Ile w ogóle chcesz dać na ten komputer?

Według mnie - by praca była komfortowa - zakup nowego laptopa - minimum i3 ósmej generacji czyli i3-8130U, i3-8145U, lub AMD Ryzen 5 2500U / 8GM RAM i oczywiście dysk SSD (1800-2400zł).
W przeciwnym razie - by było taniej - to jakaś po-leasingowa używka z i5 8GB RAM i dysk SSD. Przykładowo: https://laurem.pl/product-pol-1874-HP-840-G2-i5-5300U-8GB-240GB-SSD-HD-WIN-10-HOME.html

Jak masz możliwość, to Ryzen2200U, nawet z 4 GB RAM, słabsze od atoma nie będzie, a po dołożeniu kiedyś do 8 GB posłuży. Różnica miedzy nim a innymi z 200-300 zł pewnie.

Wiem że dobrze by było, taki jak poleca kolega polizingowy… głównie chodzi mi o bezproblemową pracę na necie i o nowy… Filmy online za 1200 max, aby nie myślał za długo, dlatego pytam o ram z jakim wybrać i z jakim prockiem wiem że które wskazalem szału nie ma. Ale szkoda mi kasy, a wygórowanych ambicji nie mam. Już raz kupiłem Hitachi za 4000…Nie gram, nie potrzebuje laptka do obsługi programów graficznych…

Za Max 1200 nowy to będzie netbook… cokolwiek kupisz: 4 rdzeniowy ATom i nie mniej niż 64 GB dysku. Jednak naprawdę sugerowałbym z tym ryzenem, Atomy są…słabe, a używane dla mnie niepewne :wink: Ostatnio na forum ktoś pisał o perypetiach.

Oglądam na ofertach,ale to 100%więcej …szkoda mi kasy…marcin20000 wiem ze może dobrze radzisz…https://www.euro.com.pl/search,d3.bhtml?keyword=lenovo_330_15_ryzen_5_2500u&gclid=Cj0KCQjw6cHoBRDdARIsADiTTzagFAWsEjSckv3FCoJ63twSTcu7jqkmbowPXpfSb_yAglnDN7OlT2saAhkTEALw_wcB

Nie ten :wink: Ty już idziesz w lepszy model.
Chodzi o 2200U, nie 2500U, jasne konfiguracja z 2200U jest bardzo okrojona, ale 4GB używanego RAM dokupisz kiedyś za 60-70 zł :wink:

Zobacz przykładowo te dwie oferty, ten ryzen2200U to jest niskonapięciowy Athlon200Ge, czyli low endowy, ale 2,5 raza lepszy od tych A6 i N4000, podobnie grafika :wink: Cena, zgoda, 300 zł więcej od Twojej, jednak wydajność i jakość jest wystarczająca na 3 lata lekko, o Atomach tego nie powiem.

A czy sprawa komunikacji to wifi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac…nie ma tam info ???

w jednym jest “WiFi IEEE 802.11ac”.

Co do samego laptopa: mam Lenovo na 2200U jako “służbowy”, OK z 8 GB RAM, ale chodzi w porządku, w przeciwieństwie do KIano z Atomem, nie ma zacięć i kłopotów. Ewentualnie możesz popolować na stare i3 za 1200 na wypzredarzach, ale one wydajnościowo będą mocno w tyle i ogólnie średnio widzę brać takie leżaki, o “lutowanych tabletach” bez możliwości dodania RAM, 4 GB to mało, nie wspominam.

A tak w nawiasie , jak bateria jesteś zadowolony?Czasowo ile wytrzymuje?

Na poleasinga w tej cenie dostaniesz nawet dwa lata gwarancji, lepsze wyposażenie, lepszą matrycę, lepsze bebechy, SSD w cenie albo sam sobie wsadzisz, oryginalny Windows 10 i ogólnie lepszą jakość niż nowa plastikowa padlina.

Krótko, zazwyczaj jest podłączony do monitora i na ładowarce, realny czas na oglądaniu filmu to prawdopodobnie ~~4h, w porównaniu z netbookiem acera, który jako nówka trzymał 8 jest różnica :wink:
Jak dla mnie jest to najtańsze co ma sens i najdroższe co ma sens z nowych-budżetowy. Taniej złom, drożej-za drogo. :wink:

A tu moje propozycje (laptopy poleasingowe z gwarancją od Morele.net):

1. Lenovo ThinkPad X240
    https://www.morele.net/laptop-lenovo-thinkpad-x240-i5-4300u-8gb-120gb-ssd-win-10-pro-coa-979630/

2. Lenovo T450
    https://www.morele.net/laptop-lenovo-t450-i5-5300u-8gb-180gb-ssd-win-10-pro-coa-4140787/

3. Lenovo ThinkPad L540
    https://www.morele.net/laptop-lenovo-thinkpad-l540-i5-4210m-8gb-240gb-ssd-dvd-rw-win-10-pro-refurbished-4144959/

Z nowych laptopów wyposażonych w procesor Intel Celeron N4000 warty uwagi jest Acer Swift 1. Ma bardzo dobrą matową matrycę 14” IPS w rozdzielczości Full HD 1920x1080.

Alternatywnie mniejszy Spin 1 z dotykowym ekranem o przekątnej 11,6”. Jest to laptop konwertowalny, który można odwrócić na drugą stronę, aby działał jak tablet. Procesor to cztero rdzeniowy N5000.

Za porządny laptop z dobrą matową matrycą 15,6”, procesorem i3 8gen. 8GB RAM i dyskiem SSD 256GB z postawionym systemem trzeba dać te około 2k. Za około 2,4k dostaniesz coś z cztero rdzeniowym procesorem ósmej generacji.

Zależy Ci na laptopie (priorytetem jest przenośność+ekran “w zestawie”)? Nie bierzesz pod uwagę miniPC?

Tak tylko laptop…oczywiście znalazłem coś w sąsiedztwie,co sadzicie…???cena wg mnie trochę…hm hm

Oferta trochę HM, HM…

• Co z OS, nie ma w ofercie słowa o systemie, w przypadku braku dolicz 500 zł
  • 4 GB RAM, w najtańszych 2200U tyle sam, tu więc nie narzekam
  • ta i5-7200u to praktycznie poziom 2200U :wink: Czyli zysku nie ma
  • potencjalną różnica jest karta graficzna, która jest jakieś 15% wydajniejsza od mobilnej Vegi 3 i… przegrywa 15%20 z mobilną Vega 8, czyli karta też nie pozwoli Ci pograć w wiele…
  • bateria na 2 H, w 2200U masz szansę na Ok 4 :wink:
  • gwarancja na pół roku vs 2 lata na lapka z 2200U

Na moje oko, nawet po wyjaśnieniu sprawy Windowsa, ten laptop kosztuje 100 zł mniej od budżetowych 2200U, ma 4 razy krótszą gwarancje i… wydajnościowo jest praktycznie taki sam :wink: Jakbyś znegocjował cenę, obecnie …odradzam.

Dysk SSD by też trzeba dokupić, bo HDD jest znacznie wolniejszy. Jak kupisz, to polecam nie olewać sprawy i zmienić dysk z HDD na SSD, to laptop dostanie wigoru. W dobrej cenie jest dysk SSD Patriot Burst 2,5” na Sata. Opcjonalnie można też rozbudować RAM do 8GB.Ogólnie laptop ok. Nie mam zastrzeżeń.