Wiecie może dlaczego na allegro można kupić Windows xp profesiional za 600 a w sklepaqch on kosztuje 1300 zł. ten w sklepach to jest wersja box ale oem może kosztować o tyle mniej?
Niektórzy sprzedają te płyty razem z uszkodzonymi komputerami bo podobno tego wymaga licencja microsoft oem.
Wiecie może jak to właściwie z tym jest? Można śmiało kupić sobie XP prof na allegro i nie martwic się że to będzie pirat?
Nie do końca… Wersja OEM systemu jest przypisana do DOWOLNEGO elementu komputera stanowiącego całość. I teraz. Może to być lapciak, klawiatura itp. I teraz sprzedając te części musisz “oddać” także system z pełną zawartością, czyli: naklejką, kodem, a nawet z kopią zapasową.
I teraz posiadając zakupiony taki system wraz z “częścią” komputera aby być legalnym, musisz mieć fakturę zakupu tego zestawu.
Na allegro sprzedają w 99% piraty… nawet już MicroSoft się wypowiedział w tej sprawie: http://www.microsoft.com/poland/centrum … 08/08.mspx z drugiej strony po co dawać 1300 czy 600 PLN za PRO skoro za 330 można miec Home… http://legalnywindows.pl/ - 3/4 moich kumpli zmieniło piraty PRO na legale HOME i nikt nie odczuł żadnej różnicy, poza tą że Home działa szybciej troszkę bo ma mniej śmieci z których i tak szary człowiek nie korzysta…
Przepraszam, żle się wyraziłem… chodzi mi o używane wersje OEM, sprzedawane z używanym sprzętem, kupiliśmy takie jedno coś: http://allegro.pl/item222019156_222019156.html znajomi z netu kupili tego setki bo cena bardzo kusząca, wiele osób to sprzedawało…
@JoeMix Kupując w/w system instalowac go możesz tylko na kompie wyprodukowanym przez Dell’a, a dokładniej: DELL OPTIPLEX GX1 PII 350MHz w podstawowej konfiguracji
Ciekawe, bo system instaluje się na kazdym komputerze, na dysku po instalacji w stosunku do mojej wersji Xp PRO jest tylko jeden katalog więcej “DELL” jest tam jakiś program i pliki TXT HTML itp… a z naklejki już mi się prawie starł klucz… chyba nadrukowali kiepską farbą… Jak dzwoniliśmy do MS to na ciąg klucza powiedzieli mi ze dałem się w pirata zrobić i nic mi na to nie poradzą… zapewne kupiłem system OEM z uszkodzonym komputerem Della a komputera zapewne nie widziałem na oczy i tak dalej… znają sprawę a ja jestem 160 zeta w plecy bo chciałem tanio na drugi komp orgianł se kupić…
Jak zainstalujesz system z płytki którą do niego dołączyli, to trzeba aktywować w 30 dni… jak chcesz użyć klucza na innej kopi, np. żeby ko podać przed instalacją a nie po, to klucza nie przyjmuje…
a ta strona to nie sukcesy aktywacji, tylko komentarze do transakcji… i ja też w tej transakcji wystawiłem pozytywny komentarz, bo problem wynikł jakieś 3 tygodnie później…
Złączono Posta: 18.09.2007 (Wto) 5:34
Wersje instalowaną z płyty trzeba aktywować bo nie działa inaczej… a co do aoób z allegro to to sa pozytywne komentarze wystawione na przebieg transakcji a nie aktywowanie systemu, ja też wystawiłem pozytywa bo z początku było wszystko dobrze…
Złączono Posta: 18.09.2007 (Wto) 5:35
Wersje instalowaną z płyty trzeba aktywować bo nie działa inaczej… a co do aoób z allegro to to sa pozytywne komentarze wystawione na przebieg transakcji a nie aktywowanie systemu, ja też wystawiłem pozytywa bo z początku było wszystko dobrze…