Siemka. Ostatnio z bratem nabrałem ochotę aby potrenować do prawo-jazdy w symulatorze live for speed [jak będzie kierownica to i wykupi się pełną wersję gry].
Potrzebuję jednak kierownicy z pełnym obrotem [jak w samochodzie osobowym a nie sportowym] z pedałem Gaz/hamulec/sprzęgło a jak się uda to i ręczny - ale chyba można go zastąpić tanom joystickiem]
Co do samej ceny to nie wiem ile jestem w stanie na to wydać. Ale myślę że więcej jak 250 zł to nie.
Nowa czy używana? jak używana to zakręć się za logitech momo , a jak nowa to może logitech driving force EX… ze sprzęgłem w tej cenie to trudno będzie coś dobrego kupić. BTW wątpię żeby coś ci to pomogło w zdaniu na prawko od tego są szkoły jazdy a jak ci za mało to wykup sobie dodatkowe godziny
Za tą kwotę to sobie możesz… pomarzyć. Jedyna kiera z promieniem skrętu 900 stopnia, za w miarę rozsądną cenę (niemal warta swojej ceny choć mogłaby kosztować i 100 zeta taniej) to Logitech Driving Force GT (dałem za nówkę 350 zeta). Sprzęgło fajny bajer jak gra obsługuje, z drugiej strony do sprzęgła musi być koniecznie wajcha do biegów w układzie H, nie żadna sekwencja czy łopatki. I na koniec, na kierze nie nauczysz się jeździć autem. Z jednego powodu, na PC nie ma żadnego tytułu o którym można powiedzieć że to symulator, Life4SPD próbuje ale ma przesadnie czuły model jazdy, auta łatwo wpadają w poślizg i to w sytuacjach w których nie powinny…
Momo odpada, ma jakieś… 270(?) stopni obrotu. A driving force ex to nie ma takiej kiery w ogóle :]
Sprzęgło jest jak na razie tylko w g25/27, ale tu z kolei przeszkadza budżet. Do 250 zł do driftu najlepsza będzie Driving Force Pro używana (nawet taniej da sie znaleźć) gdyż ma 900*.
O ile sprzęgło można sobie zrobić podłączając jakiś stary szmelc za 30 zł w którym działają pedały, to z H-Shifterem będzie ciężko. Co prawda są jakieś homemade wytwory, ale trzeba mieć jakieś pojęcie o elektronice srutututu. H Shiftera oddzielnego można kupić przez neta, ale pewnie trzeba będzie sprowadzać gdzieś z wysp, pozatym taniej już wyjdzie kupić G25.
Co do tego, że granie w symulatory (jeszcze raz podkreślam: symulatory, a nie jakieś nfsy) nie pomaga w jeździe normalnym samochodem też sie nie zgodzę. Wiele osób mających za sobą kilka tysięcy kółek samochodami kręcącymi >200 km/h i z przyspieszeniem 4.0 s do setki lub mniejszym twierdzi, że gdy opanowali kontrowanie na wyjściach z zakrętów lub szybką reakcję podczas zarzuceniu tyłkiem na szybkim zakręcie nie mają większego problemu gdy stracą lekko panowanie jadąc samochodem 60-100 km/h, podczas gdy zwykła blondynka wylądowałaby w rowie
Polecam symulator 3D Driving-School nie ma on praktycznie żadnej fizyki w jeździe samochodu ale jest dobry do nauczenia się pierwszeństwa przejazdu i ogólnie znaków itd…ale musisz znac angielski bo on po angielsku lub niemiecku
– Dodane 15.02.2010 (Pn) 11:27 –
A z kierownicy bierz tylko logitecha na inne wcale nie patrz… lepiej dołożyc i mieć naprawdę dobry sprzęt…
Tak jak koledzy piszą bierz coś z Logitecha i omijaj Mante, bo te kierownice lubią się psuć, w tej cenie tylko Formula Force EX (wada mały stopień skrętu), jak chcesz skrzynie i większy stopień skrętu to trzeba dołożyć do Logitech Driving Force Pro/GT, a jak chcesz do tego sprzęgło to musisz niestety jeszcze dołożyć do G25 lub G27, nie wiem czy są kierownice z ręcznym do PCeta, ale pamiętam, że były takie do PSXa lata 98-00.
Najpierw zrób prawko i pojeździj, a potem porównuj jazdę w symulatorze z jazdą prawdziwym aucie, grałem w LFS i wiem, że prawdziwym autem inaczej się jeździ niż w symulatorze LFS, niestety nigdy nie powstanie symulator który będzie tak realny jak prawdziwa jazda.
@XcoreF1 no właśnie problem w tym że na PC nie ma symulatora jazdy, jak jest to mi podpowiedz nie omieszkam wypróbować,
@Scorpio do PieCa była kiera z ręcznym + gałka biegów (niestety sekwencja góra-dół), nazwy nie spamiętałem ale taka budżetówka (około 180 zeta) która występowała w dwóch odmianach, dla blaszaka i konsol…
Głupoty gadacie że nie kupi do 250 zł,kupi bo ostatnio kuzyn taką kupił a dokładnie to Logitecha Driving Force GT3 (mówię odrazu że używana dwa miesiące ale dostaliśmy ją w oryginalnym pudełku z gwarancją jeszcze na półtorej roku) i śmiga jak ta lala . Kupno przez Allegro
Do 250 nie kupi takiej co do której oczekiwania opisał, przeczytaj jeszcze raz jak nie doczytałeś, pewnie że używkę da się wyłapać za małe pieniądze, zwłaszcza gdy sprzedaje ktoś kto się z początku podpalił a później leżała u niego w szafie i zajmowała tylko miejsce, albo potrzebuje pilnie gotówki, ale o tym że ktoś za taką kasę puści Logitech g25 lub g27 to można sobie pomarzyć…
Uzbierałem troszkę więcej i zastanawiam się nad Logitech Driving Force GT. Podobno najlepsza. Trochę głośna jak się kręci ale to mały problem. Podobno ona jest na PS3 ale da się jakoś na PC podczepić. Czy jest jakaś możliwość dokupienia osobno pedału sprzęgła i coś co by robiło za hamulec ręczny ?
Sam mam LOGITECH FORMULA VIBRATION FEEDBACK i jest naprawdę świetna. A dokupić sprzęgło do kierownicy raczej nie można ale mało jest gier co wykorzystują sprzęgło…I nie nastawiaj się że to będzie tak super realnie jak w samochodzie Trzeba pamiętać że to tylko zabawka Co innego gdybyś miał taki symulator
To “krzesełko” z fotki to jakaś samoróba nie ma się czym podniecać co innego zestawy z siłownikami pneumatycznymi, dodatkowo ta kiera Loga G25 jest o wiele za droga, w zasadzie to zmodyfikowana Driving Force Pro a dodatkowy pedał i wątpliwej jakości wajcha w układzie H (jak dla mnie nieco tandetna głównie ze względu na luźnie działanie podczas przełożeń, zero feelingu przydałby się jakiś opór, a tak zwykły syf z fire`ami) oraz brak ręcznego nie uzasadniają chorej, wziętej z sufitu ceny (chyba że plastyk tak mocno ostatnio podrożał ). Ręczny da się obejść robiąc sobie go samodzielnie jako dodatkowy JOY, wersja prosta na zasadzie działania dwóch fire lub na potencjometrze, z tym ze nie kojarzę gry która obsługuje analogowy ręczny. Sprzęgło fajna rzecz ale można się obejść, ja przez to nie płaczę po nocach. Kupując Logitech Driving Force GT nie zawiedziesz się, ja jestem na 99% zadowolony (ten jeden procent to nie w 100% scentrowane koło kierownicy, poprawię sobie samodzielnie jak skończy się gwara).
Chodziło mi tylko o przykład…Fakt że są lepsze symulatory A ta kierownica G25 to jest taka droga ze względu na to że można nią obracać o 900 stopni…Czym większy obrót tym drożej ale faktem jest że cena jest naprawdę wysoka za jej cenę można już mieć normalny “samochód”:)…Do domowych zastosowań spokojnie wystarczy ta Logitech Driving Force GT
Mylisz się, ta kierownica wcale nie jest tak droga ze względu na obrót 900 stopnia, przecież Driving Force GT ma taki sam a kosztuje 350 zeta, Ta kierownica jest tak droga bo specom od Logitech udało się wmówić ludziom że jest hiper, super i czort wie jeszcze co (dodatkowo pomogli “recenzenci” podniecający się kawałkiem plastyku i wychwalającym go pod niebiosa)… a fakt jest taki że wajcha zmiany biegów ssie jak diabli, wiem bo “macałem”, że niby jest sprzęgło a ręczniaka analogowego już nie. Zresztą sytuacja podobna z myszkami, kup sobie taką z 5000 dpi bo w FPS`y nie da się grać “profesjonalnie” na innych, a że kosztuje ponad 200, 300 zeta to nic, w końcu za jakość trzeba płacić… totalna bzdura ale jak podnosi samoocenę kupującemu. Logitech to jedna z firm które po wyrobieniu sobie marki, zaczęła się cenić z tym że mocno przesadnie…