Siema! To znowu ja Filip, tym razem mam pytanie odnośnie tego jakie podzespoły wybrać do kompa, aby móc na nim grać. Interesują mnie używane podzespoły, z tej racji, że są tańsze a aktualny komputer zepsuł mi się. Jeżeli chodzi o gry, to na celowniku mam grę League of Legends oraz Counter-Strike:Global Offensive. Z tego co wiem, nie są to bardzo wymagające tytuły, więc szczerze chcę zaczerpnąć rady, aby nie wydawać dużo a mieć spoko maszynę. Chciałbym tam mieć po min. 150FPS w CS:GO na ustawieniach, najniższych i rozdziałce 4:3 w rozdzielczości 120coś na 700ileś. W “lidze” podobnie, ale pewnie gdy bym miał takie osiągi FPS w CS:GO to w “lidze” było bh nawet lepiej.
Szczerze, najbardziej interesuje mnie dobra płyta główna, a jeżeli chodzi o zakres cenowy całgo zestawu to chciałbym wydać max. 1000/1200zł
(UŻYWANE CZEŚĆ, W RAZIE CZEGO)
Dziękuję wszystkim za odpowiedź, oraz życzę miłego wieczoru, bądź dnia!
P.S serio chodzi mi o jakąś spoko płytę główną, abym mógł fajny procesor dać. =)
CSGO ma uwaloną optymalizację, ale masz w zasadzie dwie drogi:
polowanie na używany/ NORMALNY poleasingowy komputer z i5 2/3xxx 8 GB RAM i zwykła płytą/standardowym zasilaczem ATX. Do 500 zł max powinieneś się zamknąć, za 500 szuaksz używanego radeona 470/570 (gwarancja jakaś!) i tyle. 200 Zł na SSD + ew. Zasialcz do wymiany.
Druga opcja to szukasz używanych 1200 Ryzenów, używanej płyty, używanego Ram, obudowy, nowego dysku ssd i zasilacz, do tego dokładasz kartę, najlepiej rx 570, ale wyjdzie pewnie o 200zł drożej.
Jeżeli zalezy Ci na cenie, zaczynaj od 1, jak na niezawodności i możliwości korzystania (po rozbudowie) np. za 5 lat, to bierz 2.
Płyty do starych Inteli dostaniesz używane za 100 zł, nowe AMD A320 za 200, używane taniej (A320 nie pozwalają na kręcenie i mogą nie obsłużyć Ryzenów 3 generacji, ale Ci to “zwisa”). Do tego musiałbyś Ryzena 1200 jakieś 250 zł, 8 GB Ram za 150 pewnie, 250 ssd+zasilacz. Buda za 50 dowolna i zostaje ze 300 do 1200 na grafikę, może x70 dostaniesz…
Jest tez opcja, jeżeli spodziewasz się dopływu gotówki, to możesz wybrać integrę w 2400G, te 80-100fps powinieneś w csgo wyciagnąc na niskich.