Tanie, używane części do kompa, który ma być do gier?

Siema! To znowu ja Filip, tym razem mam pytanie odnośnie tego jakie podzespoły wybrać do kompa, aby móc na nim grać. Interesują mnie używane podzespoły, z tej racji, że są tańsze a aktualny komputer zepsuł mi się. Jeżeli chodzi o gry, to na celowniku mam grę League of Legends oraz Counter-Strike:Global Offensive. Z tego co wiem, nie są to bardzo wymagające tytuły, więc szczerze chcę zaczerpnąć rady, aby nie wydawać dużo a mieć spoko maszynę. Chciałbym tam mieć po min. 150FPS w CS:GO na ustawieniach, najniższych i rozdziałce 4:3 w rozdzielczości 120coś na 700ileś. W “lidze” podobnie, ale pewnie gdy bym miał takie osiągi FPS w CS:GO to w “lidze” było bh nawet lepiej.
Szczerze, najbardziej interesuje mnie dobra płyta główna, a jeżeli chodzi o zakres cenowy całgo zestawu to chciałbym wydać max. 1000/1200zł
(UŻYWANE CZEŚĆ, W RAZIE CZEGO)

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, oraz życzę miłego wieczoru, bądź dnia!

P.S serio chodzi mi o jakąś spoko płytę główną, abym mógł fajny procesor dać. =)

CSGO ma uwaloną optymalizację, ale masz w zasadzie dwie drogi:

1. polowanie na używany/ NORMALNY poleasingowy komputer z i5 2/3xxx 8 GB RAM i zwykła płytą/standardowym zasilaczem ATX. Do 500 zł max powinieneś się zamknąć, za 500 szuaksz używanego radeona 470/570 (gwarancja jakaś!) i tyle. 200 Zł na SSD + ew. Zasialcz do wymiany.

2. Druga opcja to szukasz używanych 1200 Ryzenów, używanej płyty, używanego Ram, obudowy, nowego dysku ssd i zasilacz, do tego dokładasz kartę, najlepiej rx 570, ale wyjdzie pewnie o 200zł drożej.

Jeżeli zalezy Ci na cenie, zaczynaj od 1, jak na niezawodności i możliwości korzystania (po rozbudowie) np. za 5 lat, to bierz 2.

1 polubienie

A jeżeli kupił bym jakąś płytę główną za 200,300zl a potem starał się patrzeć na procka i grfike?no i dysk rzeczy jasna

Płyty do starych Inteli dostaniesz używane za 100 zł, nowe AMD A320 za 200, używane taniej (A320 nie pozwalają na kręcenie i mogą nie obsłużyć Ryzenów 3 generacji, ale Ci to “zwisa”). Do tego musiałbyś Ryzena 1200 jakieś 250 zł, 8 GB Ram za 150 pewnie, 250 ssd+zasilacz. Buda za 50 dowolna i zostaje ze 300 do 1200 na grafikę, może x70 dostaniesz…

Jest tez opcja, jeżeli spodziewasz się dopływu gotówki, to możesz wybrać integrę w 2400G, te 80-100fps powinieneś w csgo wyciagnąc na niskich.