Tapeta w folderze (jako tło)

Jak zrobić tak, by w wybranym folderze, zamiast białego tła była jakaś tapeta/grafika?
Win 10 x64 pro

Taki bajer chyba umarł z Windows 7.

Najnowszy Windows 10 zdaje się ignorować:

[AveFolder]
IconArea_Image=C:\Users\img.jpg
ShadowedText=0
Recursive=1
TextR=0
TextG=0
TextB=0

A rejestracja dziwnych plików dla Windows Vista/7 (https://www.sevenforums.com/tutorials/91330-folder-background-change.html) powoduje awarię “pulpitu” (nieustanny restart powłoki eksploratora).

Windows niestety pod względem modyfikacji wizualnych innych niż przewidział producent jest “sztywny”. Na pewne szaleństwo pozwalają aplikacje firm trzecich, ale to zawsze jest “hackowanie” plików systemowych, co może odbijać się na stabilności systemu i aktualizacjach

Pod Linux wystarczy prosty CSS (jakiego się używa na stronach www) np. dla Dolphina:

DolphinViewContainer > DolphinView > QAbstractScrollArea {
      background-image: url('folderbg.png');
      background-attachment: fixed;
}

i zapisanie tego do dolphin.qss zmiana startu w pliku desktop na
dolphin -stylesheet $HOME/.config/dolphin/dolphin.qss
( folderbg.png musi być w tym samym katalogu )
Jakby się pobawić to można dla każdego katalogu sobie inne tło przypisać :stuck_out_tongue: ( nie mówiąc już o modyfikacji innych elementów typu np. paski scroll )

Jednym słowem jak chcesz poszaleć to do innej piaskownicy idź zwanej Linux :slight_smile:

1 polubienie

Nie wiem czy o coś takiego ci się rozchodzi…

Raczej nie chodzi o tryb ciemny eksploratora plików z dziwnymi ikonami dla partycji/dysków/dvd i folderów/bibliotek.

Tryb ciemny jak komuś przeszkadza można wyłączyć ja pokazałem mój wybór co nie zobowiązuje nikogo do naśladowania :-))

Chodzi mi dosłownie o ustawienie jakiejś grafiki w dowolnym folderze, zamiast białego tła.
Wiem, że tak można zrobić bo kiedyś pobrałem coś z pewnego forum (plik rar) nie ważne co zawierał, ważne że po wypakowaniu plików w danym folderze pojawiła się jakaś tapeta…
Co prawda wywaliłem ją, nie ważne czemu. Pamiętam że aby to usunąć musiałem włączyć “pokaż ukryte pliki i foldery” tam był plik *.ini który zawierał ścieżkę do danej grafiki w danym folderze.

Nie pamiętam szczegółów bo to było kilka lat temu.

Pod Win10 to już raczej nie zadziała. Stara powłoka (do win7 albo win8) obsługiwała pliki desktop.ini
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/shell/how-to-customize-folders-with-desktop-ini

Windows 10 dalej obsługuje szczątkowo desktop.ini.

Wywal na próbę dla katalogu Pobrane i nagle będzie “Downloads” - bez polonizacji opartej o:

[.ShellClassInfo]
LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-21798
IconResource=%SystemRoot%\system32\imageres.dll,-184

Paczka rar/zip o której mówisz to na 99% ta: https://www.sevenforums.com/tutorials/91330-folder-background-change.html

Nikt nie modyfikował pliku by mu dać lepszą zgodność z Windows 8.1 i 10 20H1 (jak ci pulpit nie zwariuje w 1909 i 2004) - jak dla mnie raczej nie warto się dla takiego tła cofać do np. 1709 / 1803 / 1809 jak tam plik nie robił awarii “pulpitu”.

Ja ostatni raz takimi rzeczami bawiłem się za czasów Win SE :joy:

Tak mi się przypomniało, że kiedyś można tak było zrobić, dla urozmaicenia zawartości danego folderu, bajer nic więcej.
Trudno jak nie da się, pozostaje mi zmiana ikony…

I tak korzystając z wątku, mam inne podobne pytanie.
Czy da się zmienić samą ikonę na jakąś grafikę? Którą sam stworzę.

Np dla ikony z rozszerzeniem *.psd (jak by ktoś nie wiedział to photoshop) dać np konewkę lub coś innego, co sam stworzę.

Raczej na png albo svg. Kliknij prawym dostosuj czy coś i tam będzie możliwość. Nie pamietam dokładnie a teraz nie mam kompa przed sobą :stuck_out_tongue_winking_eye:

Sam o tym myślałem, ale wiem że ta możliwość zakończyła się na Windows 7 i małym programikiem pod niego, do ustawiania tapet w folderach, więc można o tym zapomnieć. Obecnie myślę nad innym menedżerem plików, podobnym do immersive explorer, który by wyglądał nowocześniej od systemowego i bez dwóch paneli. Immersive explorer ma obecnie błąd, lub ograniczenie w wersji darmowej, bo nie można przenosić plików, co czyni go bezużytecznym. Ma możliwość ustawienia tapety aplikacji, modern UI i kafelki, przypominając menu start z Windows 8, więc mając chociaż tą podstawową opcję, używałbym go domyślnie. Nie wiem czy liczyć na aktualizację, bo trochę dawno była, a Microsoft nie wiadomo kiedy się weźmie za systemowy i doda coś dużo więcej niż nowy interfejs po tylu latach. W Windows Store nie ma nic sensownego, a jeden z menedżerów, nie dość że okrojony, to jeszcze z błędem

PSD, SVG i PNG odpada, trzeba dalej robić konwersje do *.ico.

Niby kiedyś instalki pisały, że Vista/7 umożliwia użycie PNG jako “obraz folderu”, tam niby png przejdzie - ale na kartkę papieru:

obraz

Jak widać kartka ma duże marginesy a ikona folderu została, nie można tak ustawić jabłka Windows 95-98 jak nie jest plikiem dll/ico:

obraz

Jak ktoś się nie wstydzi to może online zrobić konwersje np. tu z pliku png: https://convertico.com/ minus że plik widać aż się nie wgra z 8 innych - na szczęście ktoś może pobrać jedynie wersje zmniejszoną 48x48 w png (czyli mu taki plik się na wiele nie zda i będzie musiał drugi raz wysłać).

W pliku png niby brakuje jakiś informacji jakie są dodawane do pliku *.ico - pomijając skalowanie grafiki w dół na osobnych “warstwach”:

• 512x512 px
  • 256x256 px
  • 128x128 px
  • 64x64 px
  • 32x32 px
  • 16x16 px

Dziwie się, że MS nie wprowadził w Win10 ikon w formacie SVG, a przynajmniej dla nowych aplikacji. Zalet jest wiele - wielkość pliku, łatwość modyfikacji, skalowalność itd.
W dystrybucjach Linux to jest standard.

1 polubienie

Czyli nie da się :confused:

Tła na Windows 10 bez wgrywania osobnego menadżera pliku lub rozdarowując Windowsowy nie (np. ten ułomny dll AveFolder w wersji dostosowanej pod 10).

Ikonę ostatecznie w Photoshop do *.ico też powinno się dać zapisać (ale może PS nie dodać wersji mniejszych i system będzie się męczył sam z skalowaniem 512 na 32 / 48 pikselową ikonkę).