Witam. Mam pewien problem z kartą graficzną. Kiedy odpalam komputer wtedy przez jakiś czas (około 20 miut) słychać tarcie wentylatora. Próbowałem różnych rzeczy i zauważyłem że kiedy odinstalowałem sterowniki do karty (całkowicie i muszę odłączyć internet żeby windows sam mi nie pobrał sterowników) wtedy dźwięk ustał. Problem również ustępuje kiedy uruchomię system w trybie awaryjnym a potem znowu normlanie. Kiedy wejdę do biosu wtedy również tego nie ma. Oddałem kartę na gwarancję ale stwierdzili że karta jest sprawna. Postanowiłem więc pobawić się krzywą wentylatora w programie GPU tweakII. Problem niby ustał ale pojawił się nowy. Przy starcie komputera grafika czasem potrafi wstać dopiero po kilku sekundach. Pisałem również do ASUSA i NVIDI ale oni mi też nie pomogli. Czy macie jakieś pomysły co może być nie tak? A może to wina zasilacza? Bo ASUS mi sugerował żebym sprawdził na innym zasilaczu.
Specyfikacja mojego komputera:
Procesor : Intel Core i7-9700 CPU 3.00GHz
Płyta główna: MSI Z390a pro
Pamięć RAM : 16GB ddr4 2400mh
karta graficzna: ASUS rog strix NVIDIA RTX 2070 Gaming oc 8GB
Zasilacz: BeQuiet Pure Power 11 600W CM80+ Gold
Sprawdź ją w innym komputerze, jak tam problem nie występuje to grafice nic nie jest.
Karta ma pewnie uszkodzony wentylator. Ewentualnie wszedł jakiś przewód i obciera.
W BIOSie i bez sterowników nie obcierało, bo wtedy nie jest włączona akceleracja i karta pracuje z niewielką mocą, a tym samym nie musi oddawać ciepła.
Karta powinna pod maksymalnym obciążeniem jakimś FurMarkiem i z maksymalną mocą wentylatorów, pracować bez obcierania.
Wentylatory są kłopotliwe do wymiany w kartach, bo nie bardzo jest skąd je zdobyć nowe. Takie które będą pasowały.
Zmiana profili wentylatora na wolniejsze, może wpłynąć na wyższe temperatury i krótszą trwałość.
Ja bym zagrzał FurMarkiem i jeśli by hałasowało nagrał i odesłał z opisem, że usterka nieusunięta.
Z czasem tarcie się pogłębia, i jak się skończy gwarancja jest kłopot. Trzeb potem rzeźbić coś z tym chłodzeniem na patentach.
Właśnie obroty zmieniłem na szybsze i wtedy przestaje. Zmieniłem na profil żeby w GPU Tweak II zaczęło mi ocierać. Odpaliłem funMarka i przy wyższych obrotach przestało trzeć. Na maksymalych obrotach również nie słychać tego
Karta niema prawa nic trzeć. Nie ważne czy na niskich czy na wysokich obrotach. O ile ten dźwięk to rzeczywiście tarcie.
Wyłącz komputer i delikatnie obróć wentylatorem, żeby sprawdzić, czy rzeczywiście któreś skrzydełko jest blisko swojej obudowy. Jeśli tylko delikatnie przyciera to możliwości masz dwie:
- reklamować do skutku i ryzykować zwrot pieniędzy (bo teraz deficyt kart i tę bez problemu sprzedadzą komuś innemu)
- olać i poczekać aż się dotrze
To w takim razie co to może być? Raz zatrzymałem wentylator palcem i przestało.
Może być np. jakiś zadziorek który pozostał przy wytłaczaniu tworzywa. Może być odstający przewód zasilania wentylatora. Najlepiej obejrzeć dokładnie.
Właśnie wcześniej zauważyłem że była taka “nitka” w jednym wentylatorze wyjąłem ją ale nic to nie dało no chyba że ja tylko urwałem i część jeszcze siedzi w środku
To jest chyba to co miałem z MSI. Część wentylatorów jest tak zbudowania że nie ma zabezpieczenia na trzpieniu - są na wcisk. Mogą się wysunąć. Zrób tak: Na skraju tego środkowego pełnego kółeczka przyciśnij dość mocno palcem i przekręć do okoła (tak oby podarł o blachę) i wtedy sprawdź czy łatwo się kręci. Ja kupiłem nowy wentylator, paste, termopady bez sensu, po czy naprawiłem go tym sposobem na wieki !.
U mnie czegoś takiego nie ma. Znowu sfreezował mi się komputer w grze (zatrzymanie obrazu i komputer na nic nie reagował tylko na wciśniecie przycisku power). Wcześniej miałem z tym problemy ale na jakiś czas ustało. W dzienniku zdarzeń nie ma żadnego wpisu są tylko te o nieprawidłowym zamknięciu. Czy to może być spowodowane ocieraniem się tego wentylatora?
Zauważyłem coś ciekawego otóż kiedy włączam komputer to wentylatory ledwo co się kręcą aż w końcu przestają. Po jakichś 7 sekundach zaczynają się znów kręcić z normalną prędkością i wtedy właśnie występuje ten dźwięk tarcia. Wie ktoś co to może być?