Taśma? cd rom?

dzieńdobry!

z góry przepraszam za taki tytuł ale nie mogę wymyśleć czegoś lepszego bo sam nie wiem co jest problemem …

zaczęło się od tego ze kiedyś latalem z dyskiem do kolegi odpinalem go ciągle wkładałem spowrotem i tak często dość a pewnego razu wracam z dyskiem i mi nie chce windowsa włączyć (suugerowalem sie rozwaleniem taśmy w tym miejscu od dysku ) no to przestawilem wejście z cd romu do dysku i tak oto utratą cd romu mogę wlaczyć w ogóle kompa bo dysk jest podłączony i działa… wczoraj kolega do mnie przyszedł i dał mi swoją taśmę ale sprawdziłem i o dziwo znowu nie działało na jego taśmie ktora jest u niego sprawna… dysk sie u mnie nie włączał i musiałem zrobic to co z moją taśmą czyli cd rom poświęcić i jest looz… mam pytanie do was czy to nie jest jakiś inny problem jakieś ustawienia w BIOSie albo gdzieś coś le robię i nie chce mi wykryć czegoś ? mam słabe doświadczenie w tym dlatego proszę o wszelką pomoc… kolega mówił mi e mam popróbować pozamieniać czy zwrotke na dysku czy moze jakoś miejsca w taśmie a moze ustawienia w biosie być moze to gdzieś indziej ley problem… co o tym myślicie?

dziękuję za wszelką pomoc pzdr

Dzień dobry!

No właśnie. Sprawdziłeś jak ustawione są zworki ?? Może koleś ci je przestawił jak podłączał do swojego kompa ??

Dysk powinien mieć ustawione na Master a Cd-Rom na Slave.

cd romu to nawet nie tykam zwrotka jest zawsze tak jak byla zawsze a na dysku zawsze ja zmieniam i mam teraz zwrotke zupelnie po prawej stornie patrzac na wlozony dysk do kompa od tylu :slight_smile:

Obejrzyj dokładnie dysk. Znajdziesz tam opis zworek. Master często opisywany jest skrótem - Ma, a Slave - Sl

na dysklu nie mam napisane bo nie mam jakby to powiedziec pokrywki na dole dysku nigdy jej nie bylo a gorna czesc nie ma napisane za duzo …

Poszukaj dobrze.

Najczęściej jest to ta zworka:

7c78bf3192378ae9m.jpg

ja mam odwrotnie przy dysku z drugiej stony ta zwrotka…

To przełącz i sprawdź. Z dyskiem nic się nie stanie. :slight_smile:

dziala :slight_smile: dziekuje !!

Polecam się.

Na przyszłość radzę zaopatrzyć się w coś z tego. :smiley:

http://www.allegro.pl/9578_dyski_i_nape … nosne.html