Taśmy - ATA/33 czy ATA/66?

Przy okazji upgrade’u BIOS-a był u mnie kolega - informatyk. Powiedział mi wówczas, żebym zakupił sobie taśmy 100 do dysków twardych (mam 3GB i 10GB), natomiast 60 wziął sobie do CD-ka…

Pan w sklepie, u którego poprosiłem ową taśmę, niejako wyśmiał mnie mówiąc, iż nie ma w ogóle potrzeby wymiany tych taśm :expressionless:

Jaka jest różnica między tymi taśmami, no i czy powinienem dokonać zmiany…

jezeli sa to dyski ata33 to nie ma najmniejszej potrzeby wymiany ich na tasmy ata 66/100/133 (to te same tasmy).

jezeli sa to dyski ata66 albo szybsze, a kontroler na plycie i tak nie wykorzystuje takiego transferu to tez nie ma sensu wymiana taśm.

tasmy ata33 roznia sie od tych nowszych tym, ze maja tylko 40 żył… te nowsze maja 80, są lepiej ekranowane.

No oki :slight_smile:

Czyli ja mam ata33 (40 żył)… A w jaki sposób mogę sprawdzić, czy dysk jest ata33 czy ata66/100/133?

zobacz jaki masz model dyku, wejdz na strone producenta i bedziesz wiedzial.

albo uzyj pogramu everest… on powinien pokazac w ogole jaki to dysk i z jakim maksymalnym transferem moze pracowac

Jest tak:

Dysk I :

Szybkość transmisji danych z bufora do hosta: 66.6MB/s

Interfejs: Ultra-ATA/66

Dysk II

Szybkość transmisji danych z bufora do hosta: 33.3MB/s

Interfejs: Ultra-ATA/33

A mam je na jednej taśmie… Jak je optymalnie podpiąć?

Płyta to jaka,czy obsługuje ATA66,jak nie wystarczą taśmy 40 żyłowe.

Jeśli jest ATA66.

Taśma sygnałowa 80 żył.

Nie powinny być na jednej taśmie,bo transfer szybszego zwolni do wolniejszego czyli do ATA33.

Na I kanale IDE zostaw tylko dysk ATA66 na ostatniej wtyczce taśmy ustawiony na zworce jako Master.

Dysk ATA33 wrzuć na II kanał IDE jako Slave jak masz nagryware lub jako Master jak masz CDROM.

Poczytaj.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 712#247712

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=33051

Oki JN

Płyta to ta, z którą pomogłeś mi rozwiązać problem co do BIOS-u (VIA P6BAT-A+)…

Natomiast z tego, co rozumiem, I dysk z ATA66 daję ze zworką master do IDE1 i taśmą 80 zyłową, a ten ATA33 leci na taśmie 40 żyłowej z moim LITE-ON nagrywarką CD jako Slave…

I tu mam pytanie:

Nagrywarka jest na Master, dysk na Slave… Taśma wychodzi z IDE2, dysk podpinam w środku taśmy a napęd na końcu czy odwrotnie?

Nagrywara ustawiona na Master wtyczka na końcu taśmy,dysk ustawiony na Slave środkowa wtyczka taśmy - II kanał IDE.

Taśma sygnałowa ma trzy wtyczki,najdalej oddalona od środkowej idzie do gniazda płyty IDE(wtyczka może mieć kolor niebieski).

Płyta obsługuje ATA66.

Dziękuję serdecznie :))