Witam.
Kolejny problem to instalacja TeamViewer’a na Debianie. Podczas instalacji wywala mi problemy z zależnościami. Większość rozwiązałem, jednak kilka zostało i nie bardzo mogę sobie z nimi poradzić:
root@Mateusz:/home/mateusz/mnt/TeamViewer/teamviewer8_debian# dpkg -i teamviewer_linux_x64.deb
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu teamviewer.
(Odczytywanie bazy danych ... 176811 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu teamviewer_linux_x64.deb ...
Rozpakowywanie pakietu teamviewer (8.0.20931) ...
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu teamviewer:
teamviewer zależy od lib32asound2; jednakże:
Pakiet lib32asound2 nie jest zainstalowany.
teamviewer zależy od ia32-libs; jednakże:
Pakiet ia32-libs nie jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania pakietu teamviewer (--install):
problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
teamviewer
TeamViewer działa sam w sobie bez zarzutów po takiej instalacji, jednak jeśli potem użyje polecenia apt-get install wywala mi problem z zależnościami takimi jak powyżej czyli:
Należy uruchomić "apt --fix-broken install", aby je naprawić.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
teamviewer : Wymaga: lib32asound2 ale nie da się go zainstalować
Wymaga: ia32-libs ale nie da się go zainstalować
E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować wykonać "apt --fix-broken install" bez pakietów (lub podać rozwiązanie).
Oczywiście CLI sugeruje mi żeby wykonać apt --fix-broken install, co robię jednak to polecenie chce odinstalować TeamViewera.
TeamViewer jest mi potrzebny do pracy więc muszę jakoś rozwiązać powyższy problem.
Będę wdzięczny za każdą pomoc i sugestię. Pozdrawiam!
root@Mateusz:/home/mateusz# apt-get install lib32asound2 ia32-libs
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet ia32-libs nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
Jednak następujące pakiety go zastępują:
lib32asound2 lib32z1 lib32ncurses5
Pakiet lib32asound2 nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: Pakiet lib32asound2 nie ma kandydata do instalacji
E: Pakiet ia32-libs nie ma kandydata do instalacji
Ponieważ TeamViewer się uruchamia prawidłowo należy przed instalacją usunąć zbędne zależności: https://dug.net.pl/tekst/153/zmiana_zaleznosci_pakietow/ jednak nie wiadomo jak się zapatruje na takie zmiany producent programu (licencja).
Ps.: Skoro TeamViewer GmbH bierze pieniądze za program to powinni udzielić pełnej pomocy technicznej.
Nie dość że każą instalować program w wersji sprzed pięciu lat to nie udzielają informacji jak to zrobić na współczesnym systemie!
Doczytałem jeszcze trochę wychodzi na to że masz używać starszej wersji programu bo na tę właśnie wersję programu pewnie jest licencja.
Z tym że na stronie: https://www.teamviewer.com/pl/download/old-versions.aspx#version8 do pobrania są dwie wersje:
32-Bit / Multiarch
64-Bit
Po dodaniu w systemie 64 bitowym architektury: i386 pakiet oznaczony: 32-Bit / Multiarch powinien zainstalować się bezproblemowo, tzn. nie musiałbyś zmieniać w pakiecie zależności.